Wykonanie
Składniki(na 10 drożdżówek)Ciasto:- szklanka
mleka (ok. 250 ml)- 40g świeżych
drożdży- ¼ szklanki
cukru (ok. 50g)- 2 szklanki
mąki pszennej Graham (ok. 260g),- ½ szklanki
mąki pszennej (ok. 60g),- łyżeczka
masła (ok. 5g),- 1
jajko ok. (60g).Nadzienie:- 500 g
serka homogenizowanego 3% tł.- 2 łyżeczki
cukru pudru (ok. 10g),- ziarenka
laski wanilii,- 1
żółtko (ok. 20g)Sposób przygotowania1. Podgrzewamy
mleko, dodajemy
cukier,
drożdże i dokładnie mieszamy. Całość obsypujemy
mąką pszenną i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.2. Do wyrośniętych
drożdży dodajemy
mąkę pszenną Graham,
jajko i rozpuszczoną łyżeczkę
masła.3. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min.4. Ciasto dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki, pozostawiając „dołeczek” na
ser.5. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min.6. Ubijamy
żółtko z
cukrem pudrem i mieszamy z
twarogiem i ziarenkami
laski wanilii6. Na bułeczki nakładamy przygotowany
ser i pieczemy w 180 ⁰ C przez ok. 20 min.

Bułeczki są bogate w:- błonnik pokarmowy, który zwiększa uczucie sytości,- wapń (pochodzący z
mleka i
twarogu), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębówWartość odżywcza jednej drożdżówki:

Porcja waży: ok. 50 gEnergia: 218 , 0 kcal
Białko: 15,7 gTłuszcze: 4 , 1 gWęglowodany: 32,2gBłonnik pokarmowy : 3 , 2 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tę cza