ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 10 drożdżówek)
Ciasto:
- szklanka mleka (ok. 250 ml)
- 40g świeżych drożdży
- ¼ szklanki cukru (ok. 50g)
- 2 szklanki mąki pszennej Graham (ok. 260g),
- ½ szklanki mąki pszennej (ok. 60g),
- łyżeczka masła (ok. 5g),
- 1 jajko ok. (60g).
Nadzienie:
- 500 g serka homogenizowanego 3% tł.
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10g),
- ziarenka laski wanilii,
- 1 żółtko (ok. 20g)
Sposób przygotowania
1. Podgrzewamy mleko, dodajemy cukier, drożdże i dokładnie mieszamy. Całość obsypujemy mąką pszenną i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
2. Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę pszenną Graham, jajko i rozpuszczoną łyżeczkę masła.
3. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min.
4. Ciasto dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki, pozostawiając „dołeczek” na ser.
5. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min.
6. Ubijamy żółtko z cukrem pudrem i mieszamy z twarogiem i ziarenkami laski wanilii
6. Na bułeczki nakładamy przygotowany ser i pieczemy w 180 ⁰ C przez ok. 20 min.
Bułeczki są bogate w:
- błonnik pokarmowy, który zwiększa uczucie sytości,
- wapń (pochodzący z mleka i twarogu), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów
Wartość odżywcza jednej drożdżówki:
Porcja waży: ok. 50 g
Energia: 218 , 0 kcal
Białko: 15,7 g
Tłuszcze: 4 , 1 g
Węglowodany: 32,2g
Błonnik pokarmowy : 3 , 2 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/12/drozdzowki-z-serem.html