Wykonanie
Składniki(na 6 pizzerek)Ciasto:- 2 szklanki
mąki pszennej Graham (ok. 240g),- 10 g
drożdży suszonych ,- 2 łyżki
oliwy z oliwek (ok. 20g),- 3/4 szklanki
wody,- ½ łyżeczki
soli.Nadzienie:- 400 g
pieczarek,- 1
cebula (ok. 60g),- 1 łyżka
oleju rzepakowego (ok. 10g)- kulka
Mozarelli (ok. 125g),- łyżka
koncentratu pomidorowego (ok. 20g)-
oregano.Sposób przygotowania1. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, następnie przekładamy na blat i zagniatamy.2. Ciasto wkładamy do miski i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.3.
Cebulę siekamy na drobno i podsmażamy na
oleju.4. Do
cebuli dodajemy obrane i pokrojone
pieczarki. Całość dusimy aż odparuje cała
woda.5.
Mozarellę kroimy na drobne kawałki.6. Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część rozwałkowujemy i pozostawiamy do wyrośniecia na ok. 15 min.7. Nakładamy na ciasto
koncentrat pomidorowy,
pieczarki,
Mozarellę i posypujemy
oregano.8. Pizzerki wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy ok. 20 min.

Pizzerki są bogate w:- błonnik pokarmowy, który
daje uczucie sytości i usprawnia perystaltykę jelit,- jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwmiażdżycowo.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 160 gEnergia: 227 , 9 kcal
Białko: 10,3 gTłuszcze: 9 , 5 gWęglowodany: 31 , 1 gBłonnik pokarmowy : 5 , 9 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tę cza