Ogłaszam piątek Dniem Placucha! Bo czemu nie? U mnie placki/naleśniki/pankejki wjeżdżają na stół w każdy piątek. Taka moja świecka tradycja :)Składniki na około 10 sztuk (w zależności od wielkości):-2 szklanki mąki pszennej razowej-1 i 1/3 szklanki maślanki-2 łyżeczki cukru-2 łyżeczki sody-szczypta soli-1 jajko-1 czubata łyżka wiórek kokosowych-2 łyżki roztopionego olejukokosowego-1/2 szklanki jagódMąkę mieszamy z sodą, dodajemy maślankę, cukier, sól, jajko, olej i wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy, można użyć miksera. Na końcu dodajemy jagody i ponownie mieszamy (łyżką). Smażymy z obu stron na suchej patelni. Placuszki nie są bardzo słodkie, więc warto je przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać miodem.Smacznego!