ßßß
Z reguły nie obchodzę Walentynek, ale tym razem postanowiłam poddać się walentynkowemu szaleństwu.Przygotowałam proste herbatniczki, lekko twarde, ale dość kruche, aby mogły towarzyszyć popołudniowej kawce.Składniki na około 60-70 sztuk (w zależności od wielkości foremki):-2 szklanki mąki pszennej-1 szklanka mąki ziemniaczanej-1/2 łyżeczki sody-1 szklanka cukru-1/2 szklanki mleka-125g masła-1 łyżka cukru waniliowego-1 łyżeczka ekstraktu z waniliiDodatkowo:-lukier lub czekolada i kolorowa posypka do dekoracjiMleko mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem. Mąki mieszamy i przesiewamy z sodą. Dodajemy masło i zagniatamy. Dodajemy mleko z cukrem i całość wyrabiamy dosyć długo na gładką masę. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje i niezbyt cienko rozwałkowujemy. Wycinamy dowolne kształty.Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-18 minut (do zezłocenia).
Gotowe, przestygnięte już ciasteczka dowolnie dekorujemy lukrem lub czekoladą.
Smacznego!