Wykonanie

A ja mówię na nie "buletki". W moim rodzinnym domu przygotowywane tylko na Tłusty Czwartek. Ja tradycję trochę przełamałam i robię je częściej. Praca właściwie żadna a ile przyjemności. Są pyszne na ciepło, na zimno i na drugi dzień też! Robi się je w dosłownie w 15 minut.Składniki na około 20 sztuk:-1,5 szklanki
maki-1 opakowanie
serka homogenizowanego waniliowego-3
jajka-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-1 łyżeczka
octu lub
spirytusu-1 łyżka
cukru-1 łyżeczka
cukru waniliowego-
cukier puder do oprószenia-
olej do smażeniaWszystkie składniki (oprócz
oleju) dokładnie mieszamy ze sobą (można użyć miksera).
Olej (ok 5cm wysokości) rozgrzewamy w dość szerokim garnku. Racuszki wykładamy łyżeczką na gorący
olej i wolno smażymy z obu stron do zarumienienia.

Po wyjęciu odsączamy na papierowym ręczniku. Gdy lekko wystygną, oprószamy
cukrem pudrem.

Smacznego!