Wykonanie
Soków w zasadzie nie kupuję. Jeśli już już to
soki przecierowe typu Kubuś. A teraz postanowiłam uruchomić produkcję domową. Roboty nie ma wiele, smak podobny, a do tego mamy 100% pewności co do składu i możemy dowolnie regulować gęstość oraz słodkość soku.Do pierwszej partii postanowiłam wykorzystać
dynię, w której jestem zakochana po uszy.Z podanych składników wyszło mi około 3 , 5 litra gęstego soku:-1kg dyni (obranej dyni)-1/2kg
marchewki-2 duże
jabłka-sok wyciśnięty z dwóch
pomarańczy-2l
wody-6-8 łyżek
cukru (mój sok nie był bardzo słodki)
Jabłka i
marchewki obieramy. Z
jabłek wycinamy środki. Wszystkie
owoce i warzywa kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w dużym garnku, zalewamy
wodą i
sokiem z
pomarańczy, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Dokładnie wszystko razem blendujemy. Wsypujemy
cukier i jeszcze chwilę razem gotujemy. Teraz jest czas na próbowanie, czy sok jest odpowiednio słodki i gęsty. W razie potrzeby dosypujemy
cukru lub dolewamy
wody.

Sok doskonale nadaje się do pasteryzowania. Ja uchowałam 6 małych buteleczek, które czekają na ciężkie zimowe czasy :)Smacznego!

Domowy sok
dyniowy w zacnym towarzystwie
drożdżowego placka z
dynią z mojewypieki.com