ßßß Cookit - przepis na Kokosowy tofurnik pod wiśniową pierzynką

Kokosowy tofurnik pod wiśniową pierzynką

nazwa

Wykonanie

O tofu wiedziałam tyle, że sojowe. Moją gigantyczną wiedzę pogłębiły internety, które podały, że smakuje jak skarpeta. Ale o tym przeczytałam dopiero po tym, jak z półki z parówkami sojowymi pochwyciłam dwa opakowania. Przy bliższych oględzinach okazało się, że kolor nie powalał a i w smaku nie najciekawsze toto. Trzeba więc do tego serka dodać coś, co nada mu smaku. Na dobry początek postanowiłam poszaleć z deserem. Eksperyment się udał i efekt zaskoczył mnie bardzo. Tofurniczki wyszły przepyszne!
Na 3 porcje:
- 1 kostka tofu naturalnego (u mnie 180g)
- 1 puszka leka kokosowego (400ml)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
- 2 łyżki miodu (lub syropu z agawy)
Na wierzch:
- 300g wydrylowanych wiśni
- 3 łyżki cukru
- 1-2 łyżki wiórek kokosowych
Mleko kokosowe powinno być dobrze schłodzone. Najlepiej włożyć je do lodówki już dzień wcześniej.
Oddzielamy śmietankę kokosową od mleka i przekładamy do osobnego naczynia. W kokosowy mleku gotujemy mannę, aż zgęstnieje i wchłonie cały płyn.
Tofu odciskamy z zalewy i miksujemy razem z ugotowaną manną i wiórkami kokosowymi (najwygodniej użyć malaksera). Śmietankę kokosową ubijamy z miodem (lub syropem z agawy) i ekstraktem cytrynowym. Dodajemy do masy serowej i ponownie blendujemy. Przelewamy do miseczek lub pucharków i wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy wiśniową pierzynkę.
Wiśnie lekko podgrzewamy w rondelku, aż puszczą sok. Następnie zasypujemy je cukrem i gotujemy często mieszając do momentu aż wiśnie się rozpadną a sok się zredukuje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gotową masą dekorujemy tofurniczki. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi, które można wcześniej podprażyć na suchej patelni.
Smacznego!
Źródło:http://bistropatio.blogspot.com/2014/08/kokosowy-tofurnik-pod-wisniowa-pierzynka.html