ßßß
W taki leniwy czwartkowy poniedziałek przygotowałem coś szybkiego, prostego i jednocześnie lekkiego jak chmurka. Delikatne babeczki otulone kokosem, który wygląda jak ten puszysty śnieg za oknem. Bo przecież zima też może być piękna i przyjemna. A przynajmniej oglądając ją przez okno ciepłego pokoju :Dciasto (ok. 8 sztuk):200 g mąki pszennej30 ml kwaśnej śmietany4 łyżeczki mleka kokosowego1 łyżeczka proszku do pieczenia90 g masła (w temp. pokojowej)60 ml kremówki 36%30 ml mleka125 g cukru1 białkoMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do misy miksera, dodać posiekane masło. kwaśną śmietanę, kremówkę, białko, mleko, mleko kokosowe, cukier i wyrabiać mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. W formie do babeczek umieścić papilotki. Ciasto wykładać do 2/3 wysokości papilotek. Piec w 180C przez 25-30 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.krem:200 g mascarpone200 g kremówki 36%4 łyżki cukru pudru3 łyżeczki mleka kokosowegowiórki kokosowe (do dekoracji)Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone, cukier, mleko kokosowe i dokładnie wymieszać. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskać na wystudzone babeczki. Całość posypać wiórkami kokosowymi. Podawać.Smacznego! :)