Wykonanie
W taki leniwy czwartkowy poniedziałek przygotowałem coś szybkiego, prostego i jednocześnie lekkiego jak chmurka. Delikatne babeczki otulone
kokosem, który wygląda jak ten puszysty śnieg za oknem. Bo przecież zima też może być piękna i przyjemna. A przynajmniej oglądając ją przez okno ciepłego pokoju :Dciasto (ok. 8 sztuk):200 g
mąki pszennej30 ml kwaśnej
śmietany4 łyżeczki
mleka kokosowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia90 g
masła (w temp. pokojowej)60 ml kremówki 36%30 ml
mleka125 g
cukru1
białkoMąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia do misy miksera, dodać posiekane
masło. kwaśną
śmietanę, kremówkę,
białko,
mleko,
mleko kokosowe,
cukier i wyrabiać mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. W formie do babeczek umieścić papilotki. Ciasto wykładać do 2/3 wysokości papilotek. Piec w 180C przez 25-30 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.krem:200 g
mascarpone200 g kremówki 36%4 łyżki
cukru pudru3 łyżeczki
mleka kokosowegowiórki kokosowe (do dekoracji)Kremówkę ubić na sztywno, dodać
mascarpone,
cukier,
mleko kokosowe i dokładnie wymieszać. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskać na wystudzone babeczki. Całość posypać wiórkami kokosowymi. Podawać.Smacznego! :)