Wykonanie
Mim że do kalendarzowej zimy został jeszcze prawie miesiąc (chociaż ja liczę ją od początku grudnia) to w niektórych miastach już można zobaczyć i poczuć niezłą astronomiczną zimę. Ale skoro oficjalnie mamy jeszcze jesień, to nie pozostaje mi wstawić nic innego jak coś dobrego z dodatkiem
orzechów. Tym razem nie tych typowo jesiennych - włoskich czy laskowych, ale arachidowych, które równie dobrze komponują się z kruchym
kakaowym ciastem.

ciasto (ok. 10 sztuk):150 g
mąki100 g
masła20 g
kakao50 g
cukru pudru1
żółtkoSkładniki umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przy użyciu szerokiej szklanki wykrawać kółka. Foremki do kruchych babeczek wykładać
ciastem lekko dociskając.
Ciastka piec 10-15 minut w 200ºC. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.krem:100 g
mascarpone1 łyżeczka
cukru pudru100 g
masła orzechowego (najlepiej domowego)posiekane
orzeszki ziemne (do dekoracji)
Mascarpone utrzeć z
masłem orzechowym i
cukrem pudrem na gładki, jednolity krem. Całość wstawić do zamrażarki na 15-20 minut. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką (ja użyłem Wilton 1M) i wyciskać na kruche
spodu. Babeczki udekorować siekanymi
orzechami.Smacznego! :)

