Wykonanie
Tak, tak. Zapewne większość z Was pomyśli sobie: "Kogel-mogel? Ale po co? Przecież to taki proste i oczywiste". Racja, ale ta domowa
słodycz została przeze mnie trochę zapomniana i zepchnięta na margines, a jakby nie było, jest to jeden z pierwszych słodkich smaków mojego dzieciństwa. I pewnie nie tylko mojego. W naszym domu występował zwykle w czystej postaci, niekiedy z dodatkiem
kakao. Jak się jednak okazuje można podawać go w różnymi dodatkami jak
owoce,
miód,
rodzynki czy nawet
rum. Ale skąd pochodzi ten deser?...

Najprawdopodobniej jest to smakołyk, wywodzący się z kultury i kuchni żydowskiej, który w Polsce pojawił się już w XVII wieku. Czasy jego świetności w naszym
kraju przypadają na okres PRL-u, kiedy zdobycie czegoś słodkiego było nie lada wyzwaniem. Popularność jego dodatkowo wzrosła dzięki słynnemu filmowi "Kogel-
mogel" w reżyserii Romana Załuskiego z roku 1988.składniki (2 porcje):12 łyżeczek
cukru6
żółtekŻółtka utrzeć z
cukrem na gęstą, sztywną i jasną masę. przelać do kubeczków i podawać zw świeżymi
owocami,
rodzynkami,
rumem lub
bitą śmietaną.Smacznego! :)

