ßßß Cookit - przepis na kogel-mogel

kogel-mogel

nazwa

Wykonanie

Tak, tak. Zapewne większość z Was pomyśli sobie: "Kogel-mogel? Ale po co? Przecież to taki proste i oczywiste". Racja, ale ta domowa słodycz została przeze mnie trochę zapomniana i zepchnięta na margines, a jakby nie było, jest to jeden z pierwszych słodkich smaków mojego dzieciństwa. I pewnie nie tylko mojego. W naszym domu występował zwykle w czystej postaci, niekiedy z dodatkiem kakao. Jak się jednak okazuje można podawać go w różnymi dodatkami jak owoce, miód, rodzynki czy nawet rum. Ale skąd pochodzi ten deser?...
Najprawdopodobniej jest to smakołyk, wywodzący się z kultury i kuchni żydowskiej, który w Polsce pojawił się już w XVII wieku. Czasy jego świetności w naszym kraju przypadają na okres PRL-u, kiedy zdobycie czegoś słodkiego było nie lada wyzwaniem. Popularność jego dodatkowo wzrosła dzięki słynnemu filmowi "Kogel-mogel" w reżyserii Romana Załuskiego z roku 1988.
składniki (2 porcje):
12 łyżeczek cukru
6 żółtek
Żółtka utrzeć z cukrem na gęstą, sztywną i jasną masę. przelać do kubeczków i podawać zw świeżymi owocami, rodzynkami, rumem lub bitą śmietaną.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/09/kogel-mogel.html