Wykonanie
Dziś chyba najlepszy
dżem jaki może być! Smak domowej
konfitury z
owoców szybko zdobył moje
serce i myślę, że zrobię go dużo więcej. Nadal odkrywam przyjemność jaka płynie z przygotowywania własnych
przetworów w domowym zaciszu.

słoiki wyparzyć w garnku z gorącą
wodą i dokładnie osuszyć. Nakrętki oraz szyjki słoików przetrzeć
spirytusem.składniki:1 kg czarnych
porzeczek2 szklanki
cukruOwoce umyć i pozbawić ogonków. Przygotowane
porzeczki przełożyć do dużego garnka, zasypać
cukrem i rozgnieść częściowo przy pomocy tłuczka. Całość przykryć ściereczką i pozostawić na całą noc. Następnego dnia
owoce można lekko zmiksować blenderem, pozostawiając ich kawałki. Garnek ustawić na palniku i podgrzewać do momentu wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut cały czas mieszając. Gorącą masę przelać do przygotowanych słoików, szczelnie zakręcić i postawić do góry dnem. Odstawić do wystudzenia, przenieść do spiżarni.Smacznego! :)

