ßßß Cookit - przepis na Kraina Sosny: dżem z czarnej porzeczki

Kraina Sosny: dżem z czarnej porzeczki

nazwa

Wykonanie

Dziś chyba najlepszy dżem jaki może być! Smak domowej konfitury z owoców szybko zdobył moje serce i myślę, że zrobię go dużo więcej. Nadal odkrywam przyjemność jaka płynie z przygotowywania własnych przetworów w domowym zaciszu.
słoiki wyparzyć w garnku z gorącą wodą i dokładnie osuszyć. Nakrętki oraz szyjki słoików przetrzeć spirytusem.
składniki:
1 kg czarnych porzeczek
2 szklanki cukru
Owoce umyć i pozbawić ogonków. Przygotowane porzeczki przełożyć do dużego garnka, zasypać cukrem i rozgnieść częściowo przy pomocy tłuczka. Całość przykryć ściereczką i pozostawić na całą noc. Następnego dnia owoce można lekko zmiksować blenderem, pozostawiając ich kawałki. Garnek ustawić na palniku i podgrzewać do momentu wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut cały czas mieszając. Gorącą masę przelać do przygotowanych słoików, szczelnie zakręcić i postawić do góry dnem. Odstawić do wystudzenia, przenieść do spiżarni.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/08/dzem-z-czarnej-porzeczki.html