ßßß Cookit - przepis na Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie

Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie

nazwa

Wykonanie

Dobrze mieć taką nalewkę w barku, będzie jak znalazł na zimowe chłody :-)
Składniki:
ok. 2 kg obranych z szypułek czerwonych porzeczek
2 litry spirytusu
2 kg cukru
3 szkl. przegotowanej wody
Wykonanie:
Umyte i obrane porzeczki wsypać do słoja lub małego balona, zasypać cukrem i odstawić na 3-5 dni, najlepiej w nasłonecznione miejsce, żeby puściły sok.
Potrząsać codziennie słojem i na chwilę odkręcać nakrętkę.
Następnie zalać owoce spirytusem i odstawić na ok. dwa tygodnie.
Po tym czasie odsączyć nalewkę z porzeczek, dodać przegotowaną zimną wodę i odstawić znów na około dwa tygodnie, po czym przefiltrować przez gazę i zlać do butelek.
Odstawić w chłodne miejsce na około pół roku.
Na zdrowie :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2014/08/Nalewka-z-czerwonej-porzeczki-na-spirytusie.html