Wykonanie
Dobrze
mieć taką
nalewkę w barku, będzie jak znalazł na zimowe chłody :-)Składniki:ok. 2 kg obranych z szypułek czerwonych
porzeczek2 litry
spirytusu2 kg
cukru3 szkl. przegotowanej
wodyWykonanie:Umyte i obrane
porzeczki wsypać do słoja lub małego balona, zasypać
cukrem i odstawić na 3-5 dni, najlepiej w nasłonecznione miejsce, żeby puściły sok.Potrząsać codziennie słojem i na chwilę odkręcać nakrętkę.Następnie zalać
owoce spirytusem i odstawić na ok. dwa tygodnie.Po tym czasie odsączyć
nalewkę z
porzeczek, dodać przegotowaną zimną
wodę i odstawić znów na około dwa tygodnie, po czym przefiltrować przez gazę i zlać do butelek.Odstawić w chłodne miejsce na około pół roku.Na zdrowie :-)