Wykonanie
Dziś przed
Wami kolejny domowy
alkohol przygotowany w zaciszu domowym. Tym razem na bazie
owoców i dużo mocniejszy procentowo, ale ma bardzo ciekawy smak. Jedyną niedogodnością jest to, że na tę
nalewkę trzeba czekać minimum dwa tygodnie, ale warto :)
składniki:1 kg białych
porzeczek500 ml
spirytusu250 ml
wody500 g
cukruOwoce umyć, usunąć ogonki, przełożyć do dużego słoja i zmiksować blenderem lub rozgnieść tłuczkiem.
Owoce zasypać
cukrem, wlać
wodę oraz
spirytus.
Słój zakręcić lub owinąć szczelnie folią i przykryć talerzykiem. Pozostawić na co najmniej dwa tygodnie co jakiś czas potrząsając. Po tym czasie
nalewkę przefiltrować (do czystego słoja) przez gęste sito oraz gazę, przynajmniej dwukrotnie. Odstawić do wyklarowania. Przelać do butelek i spożywać.Smacznego! :)