Wykonanie
Wiosna i zbliżający się początek lata, to taki leniwy i beztroski czas, kiedy chce się tylko leniuchować. Pogoda nie sprzyja pieczeniu ciast, nie da się wytrzymać gorąca buchającego od rozgrzanego piekarnika. Ja jednak odpaliłem moją kuchenkę i tym razem mam dla Was prosty tort z
cukierkami mojego dzieciństwa. Lekki
biszkopt przełożony i pokryty delikatnym,
krówkowym kremem jest tym czymś czego mi ostatnio brakowało. Wybaczcie, że nie mam zdjęć przekrojonego
tortu, ale jak już zabraliśmy się za pałaszowanie go, to zupełnie zapomniałem o zdjęciach środka, a tort okazał się tak dobry, że kiedy przypomniałem sobie to zostały same okruszki :D
biszkopt:100 g
cukru pudru100 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej4
jajkaBiałka ubić na sztywno, stopniowo dodawać
cukier. Kiedy masa będzie gęsta, wbijać kolejno po jednym
żółtku. Na koniec dodawać stopniowo przesiane
mąki. Całość przelać do tortownicy (śr. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180 ºC. Odstawić do wystudzenia. Aby wyrównać wierzch, formę z
ciastem upuścić dnem na podłogę. Wystudzony
biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Dolny oraz środkowy
biszkopt posmarować
dżemem wiśniowym i przełożyć kremem. Całość przykryć ostatnim blatem ciasta i pokryć pozostałym kremem. Tort udekorować
cukierkami.krem:200 ml kremówki 36%250 g
serka mascarpone200 g słodzonego
mleka skondensowanego (ugotowanego wcześniej)Kremówkę ubić na sztywno, stopniowo dodawać
mascarpone oraz
mleko skondensowane i dokładnie połączyć. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.dodatkowo:
dżem wiśniowycukierki krówkiSmacznego! :)