ßßß Cookit - przepis na tort krówkowy

tort krówkowy

Wykonanie

Wiosna i zbliżający się początek lata, to taki leniwy i beztroski czas, kiedy chce się tylko leniuchować. Pogoda nie sprzyja pieczeniu ciast, nie da się wytrzymać gorąca buchającego od rozgrzanego piekarnika. Ja jednak odpaliłem moją kuchenkę i tym razem mam dla Was prosty tort z cukierkami mojego dzieciństwa. Lekki biszkopt przełożony i pokryty delikatnym, krówkowym kremem jest tym czymś czego mi ostatnio brakowało. Wybaczcie, że nie mam zdjęć przekrojonego tortu, ale jak już zabraliśmy się za pałaszowanie go, to zupełnie zapomniałem o zdjęciach środka, a tort okazał się tak dobry, że kiedy przypomniałem sobie to zostały same okruszki :D
biszkopt:
100 g cukru pudru
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie gęsta, wbijać kolejno po jednym żółtku. Na koniec dodawać stopniowo przesiane mąki. Całość przelać do tortownicy (śr. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180 ºC. Odstawić do wystudzenia. Aby wyrównać wierzch, formę z ciastem upuścić dnem na podłogę. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Dolny oraz środkowy biszkopt posmarować dżemem wiśniowym i przełożyć kremem. Całość przykryć ostatnim blatem ciasta i pokryć pozostałym kremem. Tort udekorować cukierkami.
krem:
200 ml kremówki 36%
250 g serka mascarpone
200 g słodzonego mleka skondensowanego (ugotowanego wcześniej)
Kremówkę ubić na sztywno, stopniowo dodawać mascarpone oraz mleko skondensowane i dokładnie połączyć. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
dodatkowo:
dżem wiśniowy
cukierki krówki
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/06/tort-krowkowy.html