Wykonanie
Cudowne i urocze całuski to delikatne
ciasteczka przełożone mocno
czekoladowym kremem. Co prawda nie wiem skąd wzięła się ich nazwa, ale mi tam pasuje. Są trochę jak
czekoladowe muśnięcie ust, więc może coś w tym jest :Dskładniki (ok. 20 sztuk)200 g
mąki120 g
cukru pudru90 g
masła40 g
kakao1
jajkoMąkę połączyć z
kakao.
Masło utrzeć z
cukrem na gładką, jasną masę, wbić
jajko. Stopniowo dodawać
mąkę z
kakao i dokładnie połączyć. Naczynie z
ciastem wstawić do zamrażarki na ok 15-20 minut do momentu aż stężeje. Schłodzone ciasto rozwałkować
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm. Przełożyć na blachę piekarnika i okrągłą foremką (o średnicy ok. 4 cm) wycinać dyski w równych odstępach. Piec 12-15 minut w 180 º C. Wystudzić.krem:120 g
gorzkiej czekolady120 ml kremówki 36%70 g
cukru pudruKremówkę oraz
cukier puder umieścić w rondlu i podgrzewać do wrzenia, cały czas mieszając. Do
śmietany wrzucić połamaną na cząstki
czekoladę. Odstawić na 5 minut, a następnie wymieszać a gładką masę. Przestudzić, kiedy krem zacznie gęstnieć przełożyć nim
ciastka. Pozostawić na ok. 30 minut aż całość lekko stężeje.
Ciastka najlepiej smakują po kilku godzinach, kiedy nasiąkną delikatnie kremem.Smacznego! :)