ßßß
spód:150 g czekoladowych herbatników50 g roztopionego masłaHerbatniki zetrzeć w blenderze na pył, dodać masło i dokładnie połączyć. Mieszanką wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm. Zapiekać przez 10 minut w 180 º C. Wyjąć i przestudzić.masa serowa:500 g twarogu trzykrotnie mielonego150 g serka mascarpone200 g cukru4 jajka2 jabłka (obrane i posiekane w kostkę)3 łodygi rabarbaru (oddzielone od liści, posiekane w plastry)Twaróg i mascarpone utrzeć z cukrem. Następnie wbijać kolejno po jednym jajku. Na koniec dodać jabłko i rabarbar. Wymieszać łyżką. Masę przełożyć na podpieczony spód i piec w 170 º C przez 70 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać drzwiczek. Sernik pozostawić w piekarniku na całą noc przy zamkniętych drzwiczkach.