Wykonanie
Hej! Dawno nie było u mnie sernika, więc na Dzień
Matki postanowiłem zrobić mały eksperyment i dorzucić do ciasta
jabłka oraz
rabarbar. Jak się okazało powstał cudowny, wilgotny sernik; idealny na taki "suchy" klimat, jaki towarzyszy nam w ostatnich dniach. Zapraszam! :)

spód:150 g
czekoladowych herbatników50 g roztopionego
masłaHerbatniki zetrzeć w blenderze na pył, dodać
masło i dokładnie połączyć. Mieszanką wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm. Zapiekać przez 10 minut w 180 º C. Wyjąć i przestudzić.masa serowa:500 g
twarogu trzykrotnie mielonego150 g
serka mascarpone200 g
cukru4
jajka2
jabłka (obrane i posiekane w kostkę)3 łodygi
rabarbaru (oddzielone od liści, posiekane w plastry)
Twaróg i
mascarpone utrzeć z
cukrem. Następnie wbijać kolejno po jednym
jajku. Na koniec dodać
jabłko i
rabarbar. Wymieszać łyżką. Masę przełożyć na podpieczony spód i piec w 170 º C przez 70 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać drzwiczek. Sernik pozostawić w piekarniku na całą noc przy zamkniętych drzwiczkach.