Wykonanie
Dziś stuknęło 500 like'ów na FB. Z tej okazji na stół wjechała Jej Wysokość Królowa Pavlova! I to nie byle jaka, bo w mocno wiosennej i piętrowej odsłonie :D
beza:4
białka jaj240 g
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
białego octu winnegoBiałka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać
cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać
mąkę ziemniaczaną i
ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować trzy
okręgi o średnicy ok. 15-20 cm. Masę z
białek wyłożyć na narysowane kształty i przy pomocy szerokiej szpatułki tworzyć
bezowe gniazda. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zredukować do 120ºC i suszyć przez 2-3 godziny.
Bezy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.krem:400 g
jogurtu greckiego250 ml kremówki 36%100 g
cukru pudru1/2 opakowania
galaretki cytrynowej50 ml gorącej
wodyDzień wcześniej
jogurt grecki przełożyć na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, całość umieścić nad miską i pozostawić w lodówce na całą noc.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Odsączony
jogurt ubijać mikserem przez 5 minut. Początkowo na najniższych obrotach, następnie na najwyższych. Kiedy będzie puszysty, stopniowo dodawać
cukier puder. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z kremem. Na koniec dodać
galaretkę. Całość wstawić do lodówki na ok. 30 minut aż stężeje, następnie przełożyć nim
bezowe blaty. Na krem układać pokrojone w połówki
truskawki.dodatkowo:500 g
truskawekSmacznego! :)