ßßß
beza:4 białka jaj240 g cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka białego octu winnegoBiałka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować trzy okręgi o średnicy ok. 15-20 cm. Masę z białek wyłożyć na narysowane kształty i przy pomocy szerokiej szpatułki tworzyć bezowe gniazda. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zredukować do 120ºC i suszyć przez 2-3 godziny. Bezy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.krem:400 g jogurtu greckiego250 ml kremówki 36%100 g cukru pudru1/2 opakowania galaretki cytrynowej50 ml gorącej wodyDzień wcześniej jogurt grecki przełożyć na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, całość umieścić nad miską i pozostawić w lodówce na całą noc. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Odsączony jogurt ubijać mikserem przez 5 minut. Początkowo na najniższych obrotach, następnie na najwyższych. Kiedy będzie puszysty, stopniowo dodawać cukier puder. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z kremem. Na koniec dodać galaretkę. Całość wstawić do lodówki na ok. 30 minut aż stężeje, następnie przełożyć nim bezowe blaty. Na krem układać pokrojone w połówki truskawki.dodatkowo:500 g truskawekSmacznego! :)


