ßßß Cookit - przepis na Smacznego! :)

Smacznego! :)

nazwa

Wykonanie

Dziś stuknęło 500 like'ów na FB. Z tej okazji na stół wjechała Jej Wysokość Królowa Pavlova! I to nie byle jaka, bo w mocno wiosennej i piętrowej odsłonie :D
beza:
4 białka jaj
240 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować trzy okręgi o średnicy ok. 15-20 cm. Masę z białek wyłożyć na narysowane kształty i przy pomocy szerokiej szpatułki tworzyć bezowe gniazda. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zredukować do 120ºC i suszyć przez 2-3 godziny. Bezy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
krem:
400 g jogurtu greckiego
250 ml kremówki 36%
100 g cukru pudru
1/2 opakowania galaretki cytrynowej
50 ml gorącej wody
Dzień wcześniej jogurt grecki przełożyć na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, całość umieścić nad miską i pozostawić w lodówce na całą noc. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Odsączony jogurt ubijać mikserem przez 5 minut. Początkowo na najniższych obrotach, następnie na najwyższych. Kiedy będzie puszysty, stopniowo dodawać cukier puder. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z kremem. Na koniec dodać galaretkę. Całość wstawić do lodówki na ok. 30 minut aż stężeje, następnie przełożyć nim bezowe blaty. Na krem układać pokrojone w połówki truskawki.
dodatkowo:
500 g truskawek
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/05/pavlova-z-truskawkami-i-kremem.html