ßßß
składniki (ok. 20 sztuk):150 g mąki pszennej250 ml wody60 g masła3 jajkaW rondelku zagotować wodę z masłem na małym ogniu. Po zagotowaniu zdjąć z palnika, dodać mąkę i dokładnie mieszając drewnianą łyżką, dalej podgrzewać. Ciasto powinno być gęste, jednolite i odchodzić od rondelka. Uważać żeby nie przypalić. Odstawić do całkowitego wystudzenia.W tym czasie z papieru do pieczenia wyciąć ok. 20 kwadratów o boku ok. 8-10 cm. Następnie ołówkiem narysować na nich okręgi. Papierki ułożyć na blasze i posmarować olejem.Ostudzone ciasto umieścić w misie miksera i ucierać na wolnych obrotach dodając po jednym jajku. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać na natłuszczone, papierowe kwadraciki. Tłuszcz do smażenia rozgrzać w garnku do 175 ° C*.Pączki wkładać do garnka razem z papierkiem skierowanym ku górze, papier sam odklei się od ciasta, wtedy należy go ostrożnie wyjąć i odłożyć. Pączki smażyć na złoty kolor z obu stron.lukier:150 g cukru pudru1 łyżka rumu1 łyżka wodytłuszcz do smażeniaCukier puder wymieszać z wodą i rumem. Ostudzone pączki lukrować i podawać.Smacznego! :)* jeśli nie macie termometru, przeprowadźcie próbę temperatury wrzucając kawałek ciasta. Jeśli zacznie skwierczeć i szybko wypłynie na powierzchnię tłuszczu, można smażyć.Przepis pochodzi z Domowych Wypieków

