Wykonanie
Karnawał trwa. Co prawda tłusty czwartek jeszcze daleko przed nami, ale na pączki i tak można skusić się już teraz. Dlatego dziś przepis na wyśmienite hiszpańskie lub wiedeńskie pączki, czy jak kto woli, gniazdka. Są delikatne, lekkie i puszyste. Wykonane z ciasta ptysiowego, czyli parzonego, które następnie jest smażone.

składniki (ok. 20 sztuk):150 g
mąki pszennej250 ml
wody60 g
masła3
jajkaW rondelku zagotować
wodę z
masłem na małym ogniu. Po zagotowaniu zdjąć z palnika, dodać
mąkę i dokładnie mieszając drewnianą łyżką, dalej podgrzewać. Ciasto powinno być gęste, jednolite i odchodzić od rondelka. Uważać żeby nie przypalić. Odstawić do całkowitego wystudzenia.W tym czasie z papieru do pieczenia wyciąć ok. 20 kwadratów o
boku ok. 8-10 cm. Następnie ołówkiem narysować na nich
okręgi. Papierki ułożyć na blasze i posmarować
olejem.Ostudzone ciasto umieścić w misie miksera i ucierać na wolnych obrotach dodając po jednym
jajku. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać na natłuszczone, papierowe kwadraciki. Tłuszcz do smażenia rozgrzać w garnku do 175 ° C*.Pączki wkładać do garnka razem z papierkiem skierowanym ku górze, papier sam odklei się od ciasta, wtedy należy go ostrożnie wyjąć i odłożyć. Pączki smażyć na złoty kolor z obu stron.
lukier:150 g
cukru pudru1 łyżka
rumu1 łyżka
wodytłuszcz do smażenia
Cukier puder wymieszać z
wodą i
rumem. Ostudzone pączki lukrować i podawać.Smacznego! :)* jeśli nie macie termometru, przeprowadźcie próbę temperatury wrzucając kawałek ciasta. Jeśli zacznie skwierczeć i szybko wypłynie na powierzchnię tłuszczu, można smażyć.Przepis pochodzi z Domowych Wypieków


