Wykonanie
Jeżeli ktoś z was nie dosłodził się wystarczająco w ostatnich dniach, to powinien spróbować tego
napoju! Gorąca
czekolada najlepiej sprawdza się w zimowe wieczory. Co prawda ostatnio trochę ich brak, ale to nie powód, żeby odmówić sobie przyjemności spędzenia chwili w miękkim fotelu z
kubkiem gorącej, aromatycznej
czekolady.

składniki:200 g
gorzkiej czekolady200 ml kremówki 36%250 ml
mleka3 łyżki
cukru2 łyżeczki
przyprawy do piernika1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka skórki z
pomarańczyszczypta mielonych
goździkówW rondlu podgrzewać
mleko z
cukrem,
cynamonem,
goździkami, skórką z
pomarańczy i
przyprawą do piernika cały czas mieszając. Kiedy mieszanka będzie wystarczająco ciepła, dodać do niej, podzieloną na cząstki,
czekoladę. Mieszać do momentu aż powstanie
napój o jednolitej konsystencji. Lekko ostudzić, dodać kremówkę i dokładnie wymieszać. Ciepłą
czekoladę przelać do kubków lub filiżanek i podawać. Można udekorować ubitą wcześniej
śmietaną lub podawać z piankami marshmallow .Smacznego! :)

