Wykonanie
W zasadzie nie ma jednego konkretnego sposobu na marynowanie
grzybków. W każdym domu powstają one inaczej. Ich końcowy smak zależy przede wszystkim od proporcji
wody oraz
octu w zalewie, sposobu obróbki
grzybków oraz zastosowanych przypraw. Warto zatem eksperymentować w kuchni i wypróbować jaki smak najbardziej Wam odpowiada. Ja swój przepis dostałam od mamy i zdecydowanie w najbliższej przyszłości nie zamierzam nic w nim zmieniać.
Grzybki są idealne zarówno jako dodatek do kanapek, sałatek, jak i jako samodzielna zakąska podczas lekko zakrapianej imprezy ;)

Składniki:(na około 15 słoików o pojemności 200 ml)około 3 kg świeżych
grzybów leśnych (
borowiki, podgrzybki,
maślaki,
kurki)4
cebulegorczycaziele angielskiezalewa:5 szklanek
wody1 szklanka
octu1 łyżka
soli kamiennej1,5 łyżki
cukruPrzygotowanie:Na dnie umytych i wyparzonych słoiczków umieszczamy po łyżeczce
gorczycy oraz kilka kulek
ziela angielskiego. Obrane i oczyszczone
grzyby zalewamy
wodą, tak aby zakrywała tylko kapelusze. Zagotowujemy, następnie zmieniamy
wodę i ponownie obgotowujemy przez 10 minut. Odsączamy na durszlaku i jeszcze gorące układamy w słoiczkach do ⅔ wysokości.W osobnym garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy
wodę,
ocet, dodajemy pokrojoną w półkrążki
cebulę, wsypujemy
przyprawy. Gotujemy około 5 minut, aż
cebule zmięknie. Gorącą zalewą zalewamy
grzybki, tak aby w całości były zakryte. Słoiki zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia. Nie trzeba ich pasteryzować.Z powyższego przepisu otrzymamy
grzybki w bardzo łagodnej zalewie. Wedle własnych upodobań można zwiększyć ilość
octu.Smacznego!

Ten oraz inne smakowite przepisy z wykorzystaniem
grzybów znajdziecie w siódmym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).