Wykonanie
Kompot
truskawkowy to wspomnienie dzieciństwa. Moja mama co roku przygotowuje go w dużych ilościach, aby każdy z domowników także podczas krótkich, zimowych dni, mógł cieszyć się namiastką lata w szklaneczce. Ten pyszny
napój doskonale zastępuje sklepowe
soki i jest od nich o wiele zdrowszy. W moim domu zdarza się, że czasem już wczesną jesienią podczas wizyty w spiżarce okazuje się, że kompotu z
truskawek brak. Z tego powodu polecam przygotowanie go w większych ilościach, aby cierpliwie dotrwać do następnego sezonu
truskawkowego.
Składniki:1 kg
truskawek2 l
wody1-1,5 szklanki
cukru ** ilość
cukru najlepiej dostosować do
słodyczy truskawekPrzygotowanie:
Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. W dużym garnku zagotowujemy
wodę wraz z
cukrem. Do wrzącej
wody dodajemy
truskawki i podgrzewamy do momentu, aż powtórnie się zagotuje. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy go do całkowitego wystygnięcia. Kompot przelewamy do dzbanka i podajemy schłodzony.Kompot
truskawkowy w słoikach (na zimę)Zwiększamy ilość składników (dwu- lub trzykrotnie). Umyte i odszypułkowane
truskawki umieszczamy w czystych i wyparzonych słoikach, zostawiając około 1,5 centymetra wolnej przestrzeni w górnej części każdego słoika. W dużym garnku zagotujemy
wodę wraz z
cukrem. Tak przygotowaną, gorącą zalewą zapełniamy słoiki z
owocami. Następnie każdy z nich przykrywamy arkuszem przezroczystej, grubej folii kuchennej (doskonale nadadzą się tu także fragmenty opakowań np. od
makaronu). Słoiki z akręcamy bardzo szczelnie i pasteryzujemy przez 10 minut.
Potem układamy je na blacie do góry dnem, zostawiając je w tej pozycji do wystygnięcia.Smacznego!