ßßß
Składniki:1 kg truskawek2 l wody1-1,5 szklanki cukru ** ilość cukru najlepiej dostosować do słodyczy truskawekPrzygotowanie:Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. W dużym garnku zagotowujemy wodę wraz z cukrem. Do wrzącej wody dodajemy truskawki i podgrzewamy do momentu, aż powtórnie się zagotuje. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy go do całkowitego wystygnięcia. Kompot przelewamy do dzbanka i podajemy schłodzony.Kompot truskawkowy w słoikach (na zimę)Zwiększamy ilość składników (dwu- lub trzykrotnie). Umyte i odszypułkowane truskawki umieszczamy w czystych i wyparzonych słoikach, zostawiając około 1,5 centymetra wolnej przestrzeni w górnej części każdego słoika. W dużym garnku zagotujemy wodę wraz z cukrem. Tak przygotowaną, gorącą zalewą zapełniamy słoiki z owocami. Następnie każdy z nich przykrywamy arkuszem przezroczystej, grubej folii kuchennej (doskonale nadadzą się tu także fragmenty opakowań np. od makaronu). Słoiki z akręcamy bardzo szczelnie i pasteryzujemy przez 10 minut. Potem układamy je na blacie do góry dnem, zostawiając je w tej pozycji do wystygnięcia.Smacznego!