Wykonanie
W przerwie pomiędzy lepieniem pierogów i wykrawaniem pierniczków mam dla Was smaczną propozycję na śniadanie. W tym przypadku nie musicie martwić się
brakiem czasu, gdy wstajecie wcześnie rano. Całą owsiankę przygotowuje się wieczorem, a rano wystarczy wyjąć ją z lodówki i cieszyć się sycącym posiłkiem. Nocna owsianka to także świetny sposób na zagospodarowanie słoiczka po niedawno skończonym
maśle orzechowym lub
czekoladowym. Resztki kremu na ściankach słoiczka świetnie uzupełnią jej smak. :)

Składniki:6 łyżek stołowych
płatków owsianych300 ml
mleka + o drobina do rozpuszczenia budyniu1 i ½ łyżki stołowej
brązowego cukru2 łyżki stołowe puree z dyni2 łyżeczki budyniu
waniliowego½ łyżeczki
cynamonukilka plasterków
jabłkadodatkowo:1 słoiczek po
maśle orzechowym (nieumyty)Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy z
płatkami owsianymi i gotujemy do zgęstnienia.
Budyń rozpuszczamy w kilku łyżkach
mleka. Do
płatków owsianych dodajemy
cukier,
cynamon oraz puree z dyni. Dokładnie mieszamy. Kiedy całość się zagotuje, dodajemy
budyń i ponownie mieszamy. Grzejemy jeszcze przez chwilę, aby wszystkie składniki się połączyły. Owsiankę przekładamy do słoiczka po
maśle orzechowym. Odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy z plasterkami
jabłka.Smacznego!
