ßßß Cookit - przepis na Ciasto z kaszy kuskus z malinami i morelami

Ciasto z kaszy kuskus z malinami i morelami

nazwa

Wykonanie

To mój pierwszy wypiek na bazie kaszy i muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczona. Przepis znalazłam na portalu bistro24.pl, jednak wymagał kilku modyfikacji, ponieważ receptura nie jest idealna. Nie wiem czy to kwestia mojego piekarnika, czy też niedopracowanego przepisu, ale gdyby sztywno trzymać się instrukcji wypiek wylądowałby w koszu. Na szczęście po wprowadzeniu kilku zmian wyszło z tego bardzo smaczne ciacho. Poniżej podaję Wam przepis z wprowadzonymi przeze mnie modyfikacjami :).
Składniki:
200 g kuskusu
400 ml gęstego jogurtu naturalnego
100 g cukru
100 g malin
2 morele
2-3 łyżki cukru pudru
3 białka
Przygotowanie:
Kaszę kuskus zalewamy gorącą woda i odstawiamy na 10-15 minut pod przykryciem, aby spęczniała. Po tym czasie lekko ją przestudzamy, a następnie dodajemy jogurt oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy maliny i ponownie mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy silikonowej o średnicy 23 cm. Na wierzchu układamy pokrojone w kostkę morele, lekko wbijając je w ciasto.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy (oryginalny przepis podaje 30 minut, aczkolwiek u mnie ciasto piekło się około 50 minut). W trakcie pieczenia ciasto można bez obaw wyjąć z piekarnika, aby sprawdzić jego konsystencję i stopień wypieczenia. Nie ma tutaj mąki, ani proszku do pieczenia - ciasto nie rośnie, a zatem nie opada i nie ma ryzyka zakalca.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do nich cukier puder i ubijamy tylko do połączenia obu tych składników. Gdy ciasto lekko się przyrumieni i stężeje (nastąpi to po około 40-50 minutach od rozpoczęcia pieczenia), nakładamy na nie pianę z białek i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy około 7 minut. Po tym czasie pianka z białek zacznie się przyrumieniać, wówczas przykrywamy ją papierem do pieczenia i podpiekamy kolejne 5-8 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, a ciasto pozostawiamy wewnątrz jeszcze przez około 40-45 minut.
Ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w formie aż do wystudzenia * . Dekorujemy według uznania (u mnie są to maliny i listki mięty). Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
* Jako, że piekłam swoje ciasto wieczorem, po wystudzeniu schowałam je do lodówki i kroiłam dopiero kolejnego dnia.
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/08/ciasto-z-kaszy-kuskus-z-malinami-i.html