Wykonanie
Zaledwie trzy dni temu skończyłam 23 wiosny...
jejku, ale ten czas szybko płynie. Wydaje mi się jakbym wczoraj pisała Wam o swoich poprzednich urodzinach. Oczywiście jak na urodziny przystało odbyła się impreza. Tradycyjnie świętowałam ze swoją współlokatorką Olą, bo ona również obchodzi urodziny w czerwcu. Jako, że w naszym domu
ciasteczka oreo są bardzo lubiane, w tym roku postawiłyśmy na tort z ich udziałem. Wyszło smacznie i bardzo słodko, zatem przygotowanie tego ciacha polecam zdecydowanie łasuchom i amatorom słodkości.
Składniki:spód i góra:
ciasteczka oreo (45 sztuk)
masło 100 g (60 g + 40 g)masa
mleczna z oreo:120 ml
mlekakrem z 45
ciasteczek oreo350 g miękkiego
masła2 szklanki
mleka w proszku1/3 szklanki
cukrudekoracja:100 ml
śmietanki 36%łyżka
cukru pudru3-5 sztuk całych
ciasteczek oreoPrzygotowanie:spód:
Ciasteczka oreo (45 sztuk) rozdzielamy na dwie połowy i za pomocą noża wyjmujemy z nich biały krem, który odkładamy na później.
Ciasteczka kruszymy na pył w malakserze, blenderze lub za pomocą tłuczka (najlepiej zawinąć je wtedy w woreczek, aby nie uciekały). 60 g
masła rozpuszczamy na wolnym ogniu, uważając by się nie przypaliło, a następnie mieszamy z połową pokruszonych
ciastek oreo. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy dno tortownicy o średnicy 20-21cm. Gotowy spód wstawiamy do lodówki i przygotowujemy masę do przełożenia ciasta.masa
mleczna z oreo:Pół szklanki
mleka zagotowujemy z
cukrem oraz kremem wyjętym z
ciasteczek oreo, cały czas mieszając. Wyłączamy, gdy składniki dokładnie się połączą i zostawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy za pomocą miksera na biały puch, stopniowo dodajemy do niego wystudzone
mleko, cały czas ucierając. Następnie do masy dodajemy przesiane
mleko w proszku i ucieramy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Gotową masę przekładamy na
ciastkowy spód i odstawiamy do lodówki na 2h.górna warstwa:Gdy krem stężeje przygotowujemy górną warstwę. Postępujemy analogicznie, jak przy przygotowaniu
spodu, tylko w tym wypadku rozpuszczamy 40g
masła, które następnie mieszamy z drugą połową pokruszonych
ciastek. Dzięki zastosowaniu mniejszej ilości
masła górna część nie będzie zbita, lecz bardziej sypka, co da ładny efekt wizualny.dekoracja:Kremówkę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem. Za pomocą szprycy wyciskamy na górze ciasta rozetki z ubitej
śmietany. w każdej z nich umieszczamy ćwiartkę
ciasteczka oreo. Tort wstawiamy przed podaniem do lodówki przynajmniej na 1h. Smacznego!