ßßß Cookit - przepis na Tort Oreo

Tort Oreo

nazwa

Wykonanie

Zaledwie trzy dni temu skończyłam 23 wiosny... jejku, ale ten czas szybko płynie. Wydaje mi się jakbym wczoraj pisała Wam o swoich poprzednich urodzinach. Oczywiście jak na urodziny przystało odbyła się impreza. Tradycyjnie świętowałam ze swoją współlokatorką Olą, bo ona również obchodzi urodziny w czerwcu. Jako, że w naszym domu ciasteczka oreo są bardzo lubiane, w tym roku postawiłyśmy na tort z ich udziałem. Wyszło smacznie i bardzo słodko, zatem przygotowanie tego ciacha polecam zdecydowanie łasuchom i amatorom słodkości.
Składniki:
spód i góra:
ciasteczka oreo (45 sztuk)
masło 100 g (60 g + 40 g)
masa mleczna z oreo:
120 ml mleka
krem z 45 ciasteczek oreo
350 g miękkiego masła
2 szklanki mleka w proszku
1/3 szklanki cukru
dekoracja:
100 ml śmietanki 36%
łyżka cukru pudru
3-5 sztuk całych ciasteczek oreo
Przygotowanie:
spód:
Ciasteczka oreo (45 sztuk) rozdzielamy na dwie połowy i za pomocą noża wyjmujemy z nich biały krem, który odkładamy na później. Ciasteczka kruszymy na pył w malakserze, blenderze lub za pomocą tłuczka (najlepiej zawinąć je wtedy w woreczek, aby nie uciekały). 60 g masła rozpuszczamy na wolnym ogniu, uważając by się nie przypaliło, a następnie mieszamy z połową pokruszonych ciastek oreo. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy dno tortownicy o średnicy 20-21cm. Gotowy spód wstawiamy do lodówki i przygotowujemy masę do przełożenia ciasta.
masa mleczna z oreo:
Pół szklanki mleka zagotowujemy z cukrem oraz kremem wyjętym z ciasteczek oreo, cały czas mieszając. Wyłączamy, gdy składniki dokładnie się połączą i zostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy za pomocą miksera na biały puch, stopniowo dodajemy do niego wystudzone mleko, cały czas ucierając. Następnie do masy dodajemy przesiane mleko w proszku i ucieramy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Gotową masę przekładamy na ciastkowy spód i odstawiamy do lodówki na 2h.
górna warstwa:
Gdy krem stężeje przygotowujemy górną warstwę. Postępujemy analogicznie, jak przy przygotowaniu spodu, tylko w tym wypadku rozpuszczamy 40g masła, które następnie mieszamy z drugą połową pokruszonych ciastek. Dzięki zastosowaniu mniejszej ilości masła górna część nie będzie zbita, lecz bardziej sypka, co da ładny efekt wizualny.
dekoracja:
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą szprycy wyciskamy na górze ciasta rozetki z ubitej śmietany. w każdej z nich umieszczamy ćwiartkę ciasteczka oreo. Tort wstawiamy przed podaniem do lodówki przynajmniej na 1h. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/06/tort-oreo.html