Wykonanie
Sekretem doskonałego bloku
czekoladowego jest dobrej jakości
masło oraz ciemne , prawdziwe
kakao.Dodatki możemy dobierać wg. smaku ja postawiłam na maślane
ciasteczka w cukrze. Blok wyszedł pyszny , słodki , mocno
czekoladowy.
Składniki:200g.
masła 82%500 ml
mleka5 łyżek prawdziwego
kakao5 łyżek
cukru500g.
mleka w proszku200 g.
ciastek maślanych w cukrzePrzygotowanie:
Ciastka umieścić w kielichu blendera , rozdrobnić na małe kawałki. ( można także pokroić nożem)
Mleko podgrzać , rozpuścić w nim
masło oraz
cukier.Wsypać
mleko w proszku oraz
ciastka , mieszać ( najlepiej drewnianą łyżką ) do połączenia się składników i powstania gęstej , czekoladowej masy w której łyżka stanie dęba.Masę wylać do keksówki o pojemności 1l lub innego dowolnego naczynia.Pozostawić najlepiej na noc do schłodzenia.Przed podaniem pokroić w grube plastry lub kostkę.
Smacznego