Wykonanie
Dzisiaj inspiruje Was przepisem nie ze swiatecznej listy - zeby nie bylo przesytu. :)Otoz od kliku dni przesladuje mnie blok
czekoladowy. Chyba nigdy wczesniej nie mialam okazji go sprobowac, az do zeszlej niedzieli kiedy to uraczyla nas ta pysznoscia jedna z moich kierowniczek. Od slowa do slowa, od niej i od kolezanki dowiedzialam sie jak sie takie cudo robi i stwierdzilam - ok, kiedys sprobuje. Nie minely 2-3 dni, a tu w tv w nowym programie tvp tez przepis na ten blok. Szybka akcja - kartka i olowek - i zapisalam wszystko krok po kroku (www.tvp.pl/slodkoiwytrawnie/) i wczoraj postanowilam zrobic.Wyszlo pyszne, ale dla mnie troche za slodkie mimo, ze dalam mniej jak
polowe zalecanej ilosci
cukru. Dla mnie blok jest idealny do
kawy, oczywiscie gorzkiej.Skladniki:* 120ml
wody,* 250g
cukru (ja dalam pol szklanki),* 3 lyzki
kakao,* 250g
masla,* 100-15g
ciastek kruchych (mozna zastapic petitkami),* ok. 400g
mleka w proszku.
Wode wlac do garnka. Do tego wsypac
cukier i
kakao - rozmieszac, zeby nie bylo grudek. Wrzucic pokrojone
maslo i podgrzewac, ciagle mieszajac, do calkowitego rozpuszczenia. Ostawic do ostygniecia.W tym czasie rozdrobnic
ciastka (ale nie na miazge).Do przestudzonej masy wsypywac malymi partiami
mleko w proszku i mieszac tak, by nie bylo grudek. Gdy masa stanie sie juz gesta wsypac do niej
ciastka i delikatnie wszystko ze
soba polaczyc.Gotowe ciasto wylac na forme wylozona papierem do pieczenia (najlepiej keksowke) i wstawic do lodowki na min. 4 godziny.Smacznego!