ßßß
Składniki:mięso wieprzowe mielone 30 dagbułka czerstwa 3 dagmasło 2 łyżkicebula 2 dagsól, pieprzpomidory 10śmietana gęsta 20 dagkoperekWykonanie:
Bułkę namoczyć, odcisnąć. Cebulkę pokroić i zrumienić na maśle. Do mięsa dodać bułkę, cebulkę, sól, pieprz i wyrobić na jednolitą masę. Pomidory, jednakowej wielkości, opłukać, nadciąć wierzchy tak, aby nadcięty kawałek trzymał się pomidora. Łyżeczką wydrążyć nasiona.
Pomidory nadziać mięsem, przykryć nadciętym wieczkiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do śmietany dodać sól do smaku i posiekany koperek. Każdy pomidor polać sosem i skropić masłem.
Zapiec w bardzo gorącym piekarniku przez ok. 30 minut.