Wykonanie

Składniki:
masło 25 dag
mąka pszenna 25 dagszczypta
solibiałe wino 125 ml
woda ok. 3 łyżki
marmolada morelowa ok. 25 dag
jajo 1Wykonanie:20 dag
masła schować do lodówki. Resztę
masła zmieszać z
mąką i płynem, dokładnie wyrobić. Uformować gomółkę i wstawić na ok. 20 min. do lodówki. Gomółkę ciasta naciąć na górze w kształcie krzyża. Gdy wierzchołki krzyża się wygną, ciasto jest już gotowe do dalszego przerobu. Przykryć je folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Na stolnicy obsypanej
mąką rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. Następnie zamrożone
masło pokroić w plastry o grubości 1 cm i ułożyć jeden na drugim na cieście. Pozostawić dookoła tyle nieprzykrytego ciasta, by można je było złożyć do wnętrza nad
masłem. Tak złożone ciasto rozwałkować na wąski prostokąt. Z obu końców złożyć 1/3 długości do środka. Wtórnie rozwałkować w formę wąskiego prostokąta i ponownie, jak przedtem, złożyć do środka. Włożyć ciasto do lodówki na ok. 15 min. i powtarzać tę operację jeszcze 2-3
razy. Im więcej wałkowania, tym więcej warstw będzie miało ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na kształt prostokątów na wielkość ok. 30x40 cm. Blachę opłukać zimną
wodą i ułożyć na niej jeden prostokąt ciasta, posmarować
marmoladą, przykryć drugim prostokątem ciasta.
Ostrym nożem pokroić w prostokąciki (ok. 4x5). Na górze ponacinać w poprzek.
Jajo roztrzepać. Posmarować
ciasteczka. Piec w temp. ok. 180 stopni przez ok. 20 min.