ßßß
Składniki:porcje kurczaka 4olej do smażeniaziarna sezamu lub siemia lnianegomasło 2 łyżkicukier ¼ szklankiwoda ¼ szklankicytryna 1-2mąka ziemniaczana 1 łyżeczka + 2 łyżki wodysólWykonanie:Wycisnąć sok z cytryn. Kurczaka delikatnie posolić i podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, posypać ziarnem sezamowym. Wyjąc z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Masło roztopić w rondelku, dodać cukier. Gotować ciągle mieszając, aż cukier zabarwi się na kolor karmelowy. Dodać ¼ szklanki wody i sok z cytryny, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w wodzie, wymieszać, dodać do sosu i ponownie zagotować. Każdą porcję kurczaka polać sosem.
Do przygotowania tej potrawy używam udek kurczaka, ale pierś też jest smaczna.