Wykonanie

Składniki:
udziec indyka 1 (ok. 1,2 kg)peklosól
ser żółty 4 plastry
pomidory suszone w
oliwie 4
jałowiec kilka ziarenWykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, usunąć kość. Dokładnie natrzeć peklosolą, zwinąć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Na wewnętrznej stronie udźca ułożyć plastry
sera żółtego, a na nich
suszone pomidory. Ścisło zawinąć, spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować
oliwą z
pomidorów, delikatnie podlać
wodą, przykryć. Piec w 180 stopniach przez godzinę (z termoobiegiem). Następnie odkryć i podpiec jeszcze przez 20 minut, by
mięso się przyrumieniło. Wyłożyć na talerz, przykryć np. deską do krojenia i docisnąć ciężarkiem. Zostawić do wystudzenia.