ßßß Cookit - przepis na Faszerowany udziec indyka

Faszerowany udziec indyka

nazwa

Wykonanie

Składniki:
udziec indyka 1 (ok. 1,2 kg)
peklosól
ser żółty 4 plastry
pomidory suszone w oliwie 4
jałowiec kilka ziaren
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, usunąć kość. Dokładnie natrzeć peklosolą, zwinąć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Na wewnętrznej stronie udźca ułożyć plastry sera żółtego, a na nich suszone pomidory. Ścisło zawinąć, spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować oliwą z pomidorów, delikatnie podlać wodą, przykryć. Piec w 180 stopniach przez godzinę (z termoobiegiem). Następnie odkryć i podpiec jeszcze przez 20 minut, by mięso się przyrumieniło. Wyłożyć na talerz, przykryć np. deską do krojenia i docisnąć ciężarkiem. Zostawić do wystudzenia.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2013/11/faszerowany-udziec-indyka.html