ßßß
Składniki na moje kieszonki:ciasto francuskie ( 1 porcja u nie wychodzi ok. 12 kieszonek)ser fetaszynka w plastrachsalamiser żółtypomidornatka z pietruszkiwędzony łosośzioła prowansalskie
Przygotowanie:
Ciasto kroimy na czworokąty, powinny być kwadraty ale nie zawsze mi to wychodzi idealnie.Na środek nakładamy składniki jakie chcemy. U mnie: ser feta, łosoś, pomidor i natka pietruszki w pierwszych 3 kieszonkach, w kolejnych salami, ser żółty, pomidor, natka, kolejne 3 były z szynka, feta, pomidorem i ziołami prowansalskimi, a ostatnia 3 była ze wszystkim (bez szynki);PRogi naszych kieszonek składamy do środka a boki sklejamy razem.Zazwyczaj smaruję jeszcze kieszonki roztrzepanym jajkiem ale nie trzeba. Pieczemy ok 10-15 minut w temp. 200st. C, aż się lekko zarumienią.Oczywiście najlepiej smakują ciepłe ale na zimno też są całkiem niezłe.Pomysłów tutaj mogą być miliony, wszystko zależy co lubimy, na co mamy ochotę i jakie smaki lubimy łączyć, albo czego chcemy spróbować ;)