Wykonanie
Chyba najprostsza zupa jaką robiłam a do tego bardzo smaczna i pożywna.
Powiem szczerze, że zjadłam miseczkę takiej zupy z grzankami o 14.00 i następnym posiłkiem było śniadanie :)
Składniki:1 , 1 kg dyni1,2 l
wody1 skrzydełko2
marchewki1 płaska łyżka stołowa "
Vegety" (opcjonalnie)
sól,
pieprz do smaku1 łyżka
oliwy z oliwekDo zimnej
wody dodać opłukane skrzydełko, oczyszczone i pokrojone
marchewki. Doprowadzić do wrzenia, następnie dodać
przyprawę typu "
Vegeta" (oczywiście możecie ją pominąć). Gotować na małym ogniu.
Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na niewielkie kawałki. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzać
oliwę, dodać
dynię i przesmażyć. Przemieszać by się nie przypaliła, a ładnie obsmażyła. Do dyni wlać
wywar już bez
mięsa i gotować do miękkości (około 0,5 godz.) Zmiksować blenderem, doprawić
solą i
pieprzem. Podawać z grzankami lub
groszkiem ptysiowym.Ps. Jeżeli obsmażacie na patelni to
dynię należy przełożyć do
wywaru :) SMACZNEGO!