ßßß Cookit - przepis na Do produkcji domowego wina będziecie potrzebować:

Do produkcji domowego wina będziecie potrzebować:

nazwa

Wykonanie

To nie przepis tylko wstęp do niego. Ostatnio próbowałam mojego wynalazku z owoców, a że jestem nim zachwycona więc się chwalę ;).
Jeżeli chcecie zrobić sobie wino dla własnych potrzeb, musicie poznać jego tajniki, tutaj polecam lekturę winiarską u mnie jest to Małgorzata Caprari "Nalewki, likiery i wina domowe". Świetnie napisana, w jasny i prosty sposób wyjaśnia jak krok po kroku zrobić dobre wino, i czego będziecie do tego potrzebować.
Niestety robiąc wino w ubiegłym roku nie spisałam proporcji i nie zrobiłam zdjęć dlatego z przepisem muszę się wstrzymać do czasu pozyskania owoców.
gęsiorek minimum 15 l ale polecam większy
szklana rurka fermentacyjna
korek dopasowany do obwodu gęsiorka
lejek
bibuła filtracyjna lub filtr do kawy
Najważniejsze są owoce, najlepsze są winogrona. Osobiście bardzo lubię z owoców sezonowych: porzeczki, agrest, wiśnie, jeżyny (ostrężnice). Z takich właśnie zrobiłam swoje winko - z mieszanych.
Drożdże winiarskie - powinno się dodawać dla lepszej i burzliwszej fermentacji - ja tego nie robię.
Z owoców należy zrobić sok - też tego nie robię.
Pomijam te wszystkie zalecenia i wcale nie żałuję. Dlaczego? - już wyjaśniam.... boję się zbyt dużej fermentacji - to jest pora letnia jest ciepło i to wino naprawdę burzliwie fermentuje bez drożdży. Robiłam wino ze soku i szczerze powiem, że pozostawienie owoców w gęsiorku na minimum 1 miesiąc daje bogatszy bukiet i zapachowy, i smakowy.
Przy winie jest naprawdę dużo pracy:
Zbiór owoców, przepłukanie, szypułkowanie lub drenowanie w zależności z czego ma być wino.
Przy wkładaniu owoców do gęsiorka delikatnie je zgniatam by puściły sok.
Zasypuję 1 kg cukru i odstawiam na 24 godziny. Nie powinno się dodawać cukru z torebki ale ta niewielka ilość spokojnie się rozpuści, a owoce pięknie puszczą sok.Obwód gęsiorka zakrywam lnianą ścierką i gumką.
Wodę należy przegotować i odstawić do wystudzenia.
Cukier - syrop - 2kg cukru na 1 l wody. Do wrzątku wsypuje się cukier, podgrzewa na małym ogniu i miesza cały czas do rozpuszczenia. Od momentu zagotowania gotuje się 7-10 minut. Dodaję syrop 2 razy. Najpierw do owoców, a potem po zlaniu wina i usunięciu owoców.
Do owoców wlewam ostudzony syrop i wodę zakrywam ściereczką i gumką na 24 godziny, następnie zatykam korkiem z rurką do której wlewa się odrobinę wody. Jeżeli fermentacja przebiega bardzo burzliwie należy natychmiast ściągną korek i zakryć tylko ściereczką, owinąć gumką i tak zostawić na 2 dni. Po tym czasie znów włożyć korek. Zapomnieć o nim na 2 miesiące.
Następnie zlewam wino, wyrzucam owoce. Przelewam z powrotem do gęsiora i dosładzam syropem będzie fermentować. Po kolejnych 2 miesiącach próbuję i zlewam do butelek.
Dobre wino potrzebuje czasu... uwierzcie mi na słowo - naprawdę warto czekać. A jaka satysfakcja ;)
Sto lat !
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/02/wino-domowe-kilka-informacji.html