Wykonanie
Korzystałam z książki kucharskiej "Kuchnia Domowa" Zofia Zawistowska (wyd.VI). Przepis odrobinę przerobiłam, użyłam
chudego sera i zrobiłam spód z
biszkoptów, który możecie oczywiście pominąć.

Składniki:Spód:150g
biszkoptów100g
masłaMasa:500g
sera chudego150g
cukru (1 szk.)
cukier waniliowy4
jajka (małe)50g
masła3 czubate łyżki
mąki pszennejzapach waniliowy50g
rodzynekRodzynki namoczyć (5-10 min) i odsączyć na ręczniku papierowym.
Ser przemielić.
Biszkopty zmielić blenderem lub włożyć do woreczka i potraktować je wałkiem (dobry sposób na odstresowanie ;).
Masło roztopić odstawić do przestygnięcia, dodać do
biszkoptów, wymieszać dokładnie i przełożyć na wyłożoną papierem małą tortownicę (22cm). Wyrównać łyżką by powstał jednolity spód pod masę.
Masło do masy stopić.
Rodzynki wymieszać z przesianą
mąką.
Jajka wbić do miseczki, utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodać
cukier waniliowy, zapach, stopniowo
ser i
rodzynki z
mąką. Na końcu dodać stopione
masło. Wymieszać mikserem i przelać na tortownicę. Włożyć do nagrzanego do 180st.piekarnika i piec 45 min. Sprawdzić i wyłączyć piekarnik jak sernik będzie ładnie zrumieniony. Drzwiczki piekarnika uchylić i pozostawić ciasto do wystudzenia. Lekko ciepłe wyciągnąć i... delektować się.

Jest pyszne :)