ßßß Cookit - przepis na Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

nazwa

Wykonanie

Robię na 2 sposoby tzw. ekspresowy i właściwy. Używam go bardzo często jako dodatek do wielu potraw.
EKSPRESOWY:
0,5 l rosołu lub bulionu z kostki
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pieprz, papryka ostra do smaku
1 łyżka skrobi kukurydzianej
Do gotującego się bulionu dodaję koncentrat i przyprawy. Skrobię kukurydzianą mieszam z 2 łyżkami zimnej wody, dodaję do sosu. Doprowadzam do wrzenia i podaję.
WŁAŚCIWY:
0,5 l rosołu bądź wywaru mięsno-warzywnego
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, papryka ostra do smaku
1 łyżka masła
1 łyżka skrobi kukurydzianej
Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę. Czosnek obieram, miażdżę i drobno kroję. Na masełku przesmażam cebulę i dodaję czosnek. Wystarczy, że cebula będzie szklista, taką dodaję do gotującego się wywaru wraz z koncentratem i przyprawami. Wszystko razem gotuję około 5 minut i dodaję skrobię rozmieszaną w 2 łyżkach zimnej wody. Doprowadzam do wrzenia i podaję z daniem głównym.
Zachęcam do spróbowania.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/09/sos-pomidorowy.html