Wykonanie
Składniki na 2 szklanki soku:-
Marchew - 2 szt.-
Jabłka - 2 małe lub 1 duże-
Winogrona czerwone - garść-
Winogrona biale - garść-
Burak - 1 szt.-
Kapusta biała - 1/4
malej główkiPrzygotowanie:Wszystko dokładnie myjemy,
marchew i
buraki obieramy i kroimy w małe kawałki.
Jabłka kroimy na cząstki i wydrążamy gniazda nasienne.
Kapustę kroimy w kostkę. Następnie wszystko po kolei wrzucamy do wyciskarki. Ważne aby używać wolno obrotowej wyciskarki a nie sokowirówki. Tak przygotowany sok wystarczy zamieszać i jest od razu gotowy do wypicia.Sok ten jest bogatym źródłem Witamin: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, E, K, Kwasu foliowego, ponadto zawiera Potas, Wapń, Żelazo, Magnez, Kobalt, Cynk. Jest bogatym źródłem błonnika oraz przeciwutleniaczy.