ßßß Cookit - przepis na Chleb oliwny z botwinką.

Chleb oliwny z botwinką.

nazwa

Wykonanie

Chciało by, się napisać "historia jednej botwinki".. utarło się już, że botwinka musi wylądować w zupie. Taka niepozorna, a tak wiele możliwości w sobie kryję. Liście botwinki wykorzystujemy do cudownych sałatek, do zawijania gołąbków co nam zmysł kulinarny podsunie. Ja wykorzystałam je do chleba w połączeniu z czarnymi oliwkami. Byłam ciekawa, tego smaku ale się nie zawiodłam. Wspaniały zapach oliwek słodki posmak botwinki, a wizualnie, super to wygląda. Nie jednego gościa na majówce możemy zadziwić pozytywnie. Chleb wspaniale się komponuję z kawałkiem mięsa grilowanego.
Inspiracją dla mnie była książka "Książka kucharska włoskiej Mamy"
SKŁADNIKI: na 2 bochenki
500 g mąki chlebowej (użyłam 750)
1 op. drożdży suchych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
350 ml wody letniej (w zależności od rodzaju mąki w razie gdy ciasto będzie za suche dolejmy jeszcze troszkę)
150 gr. pokrojonej botwinki
60 gr. pokrojonych czarnych oliwek
2 łyżki oliwy plus do posmarowania chleba
SPOSÓB WYKONANIA :
- do miski przesiewamy mąkę robimy wgłębienie dodajemy drożdże, sól, cukier, wodę i wyrabiam ciasto pod koniec wyrabiania robię wgłębienie i dodaję oliwy i wyrabiam na gładkie sprężyste ciasto. Jeżeli za bardzo się przykleja to, podsypuje odrobiną mąki.
- wkładam ciasto do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę do podojenia swojej objętości
- po tym czasie wyjmuję cisto, które rozpłaszczam dodaję pokrojona botwinkę i oliwki zagniatam do połączenia, dziele na dwie porcję i układam do formy do wyrośnięcia na kolejną 1 godzinę
- przed końcem wyrastania nagrzewam piekarnik do 220 stopni
- wyrośnięte chlebki smaruję oliwą i posypuję mąką wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 20-25 minut
- chleb pozostawiam do całkowitego ostygnięcia na kratce
Pieczenie chleba to wyjątkowa chwila ten zapach unoszący się po domu i ciekawość smaku... polecam każdemu .
Smacznego
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/04/chleb-oliwny-z-botwinka.html