ßßß
Składniki na 2 bochenki :500g mąki pełnoziarnistej (może być chlebowa)1 opakowanie suchych drożdży1 łyżeczka soli1 szczypta cukru300 ml letniej wody250g pokrojonej botwinki100g wydrylowanych i pokrojonych oliwek2 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania chlebków na wierzchu + 2 łyżki do wysmarowania foremekDo miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie do którego włożyć drożdże, sól, cukier, dodać wodę i ugnieść sprężyste ciasto. Całość przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ugnieść z botwinką i oliwkami, a następnie podzielić na 2 części. Każda część uformować w zaokrąglony prostokątny bochenek i przełożyć do wysmarowanych oliwą z oliwek foremek. Oprószyć mąką i przykryć ręcznikiem, pozostawić jeszcze raz do wyrośnięcia na godzinę.
Bochenki posmarować oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 º C. Piec około 20-25 minut.1 kromka chleba (zakładając, że chlebek kroimy na 10 kromek) to ok. 120kcalwęglowodany: 17g, białko: 4g, tłuszcze: 3gSMACZNEGO!