ßßß Cookit - przepis na Razowe krakersy, chlebki

Razowe krakersy, chlebki

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj coś zdrowego, pysznego i coś co się szybko robi. Zapewne jest wiele osób co lubi sobie coś przekąsić a zwłaszcza wieczorem , godziny już lepiej nie podawać :) Jest to super alternatywa dla niezdrowych chipsów na imprezkę. Piszę o razowych krakersach, chlebkach. Z mąki razowej pełnoziarnistej, sezamu, zarodników pszennych, słonecznika i nie była bym sobą gdybym nie posypała krakersy aromatyczną czarnuszką .
Inspiracją do tego był przepis z książki " "The Great British Bake off".
SKŁADNIKI:
230 g mąki razowej 2000
120g kaszki manny
50 g sezamu
40 g zarodków pszennych
50 g ziaren słonecznika
pół łyżeczki soli morskiej
1 łyżka miodu płynnego(użyłam sztucznego)
3 łyżki oleju rzepakowego plus 1 do posmarowania blatu,stolnicy
210 ml letniej wody
dodatkowo do posypania sól morska, czarnuszkę
ć
SPOSÓB WYKONANIA :
- do miski wsypać składniki suche i wymieszać (jeżeli używamy np. pestek dyni możemy ją bardziej rozdrobić)
- w osobnej miseczce połączyć letnią wodę, olej, miód
- połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić jednolite ciasto
- zawinąć cisto w folię spożywczą i odstawić na ok 20 minut
- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
- gotowe ciasto dzielimy na części 3-4
- natłuszczamy olejem blat stołu lub stolnicy i rozwałkujemy ciasto na grubość ok 3-4 milimetry
- wykrawamy prostokąty np. radełkiem na wielkość jaka nam odpowiada
- smarujemy nasze prostokąty wodą posypujemy solą morską i naszymi ulubionymi nasionami
- przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- pieczemy ok 15-18 minut do zbrązowienia brzegu (zależy od naszego piekarnika)
- studzimy na kratce, trzymamy w suchym szczelnie zamkniętym pojemniku do ok 8 dni(ale czy one tyle tam pozostaną ?):)
świetnie smakują z odrobiną masła i np. świeżą bazylią
Smacznego :)
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/03/razowe-krakersy-chlebki.html