Wykonanie
Dzisiaj coś zdrowego, pysznego i coś co się szybko robi. Zapewne jest wiele osób co lubi sobie coś przekąsić a zwłaszcza wieczorem , godziny już lepiej nie podawać :) Jest to super alternatywa dla niezdrowych
chipsów na imprezkę. Piszę o
razowych krakersach, chlebkach. Z
mąki razowej pełnoziarnistej,
sezamu, zarodników pszennych,
słonecznika i nie była bym sobą gdybym nie posypała
krakersy aromatyczną
czarnuszką .Inspiracją do tego był przepis z książki " "The Great British Bake off".

SKŁADNIKI:

230 g
mąki razowej 2000120g
kaszki manny50 g
sezamu40 g
zarodków pszennych50 g
ziaren słonecznikapół łyżeczki
soli morskiej1 łyżka
miodu płynnego(użyłam sztucznego)3 łyżki
oleju rzepakowego plus 1 do posmarowania blatu,stolnicy210 ml letniej
wodydodatkowo do posypania
sól morska,
czarnuszkęć

SPOSÓB WYKONANIA :- do miski wsypać składniki suche i wymieszać (jeżeli używamy np. pestek dyni możemy ją bardziej rozdrobić)- w osobnej miseczce połączyć letnią
wodę,
olej,
miód- połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić jednolite ciasto- zawinąć cisto w folię spożywczą i odstawić na ok 20 minut- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni- gotowe ciasto dzielimy na części 3-4- natłuszczamy
olejem blat stołu lub stolnicy i rozwałkujemy ciasto na grubość ok 3-4 milimetry- wykrawamy prostokąty np. radełkiem na wielkość jaka nam odpowiada- smarujemy nasze prostokąty
wodą posypujemy
solą morską i naszymi ulubionymi nasionami- przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia- pieczemy ok 15-18 minut do zbrązowienia brzegu (zależy od naszego piekarnika)- studzimy na kratce, trzymamy w suchym szczelnie zamkniętym pojemniku do ok 8 dni(ale czy one tyle tam pozostaną ?):)świetnie smakują z odrobiną
masła i np. świeżą
bazylią
Smacznego :)