Wykonanie
Dziś jest dzień babci moich już nie ma wśród nas, ale gdyby babcia Wanda była to dziś właśnie bym jako wnuczka dostała przepyszne chruściki podane na pięknej paterze oraz
kawę w najlepszej filiżance jaką by miała. Taka właśnie była kochała gościć ludzi zawsze uśmiechnięta i witająca. Miałam to szczęście wychować się z nią. Spędzać wakacje u dziadków a to było zaledwie 13 schodów w górę, ale to były zawsze moje najlepsze wakacje.Jak ich brak.... Chruściki, które wam pokaże pochodzą z jej przepisu, zeszyty zachowałam są już tak wytłuszczone, napisy wyblakłe, ale jakże cenne.


SKŁADNIKI: z tej porcji wychodzi ok 2 takich pater- 0,5 kg
mąki przennej- 0,5 szklanki
cukru- 15 dag
palmy(użyłam kasi)- 3
jajka- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3 łyżki
śmietany ukwaszonej- 1 kieliszek
wódki-
olej rzepakowy do pieczenia-
cukier puder do obsypania- ręcznik papierowy do odsączeniaSPOSÓB WYKONANIA-
mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, wsypać
cukier dodać
śmietanę,
wódkę, dodać pokrojoną w kostkę
palmę i wszystko zagnieść na jednolitą masę- zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 30 min- po tym czasie ciasto rozwałkować i powycinać ukośnie
rąby i stworzyć z nich chruściki(naciąć w środku i przełożyć jeden róg przez dziurkę )- smażyć w głębokim tłuszczu do zrumienienia- usmażone odkładać na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu- gotowe posypać
cukrem pudremTak babcia by mnie dziś ugościła , filiżaneczkę porcelanową otrzymałam od niej ,.......

Smacznego