ßßß
Ja w zeszłym roku zakochałam się w musie z rabarbaru, który wykorzystuję do naleśników, placków, owsianki, a dziś połączyłam go z kaszą jaglaną, rodzynkami, orzechami włoskimi i otrzymałam pyszne zdrowe i pożywne śniadanie.
Składniki:2 łodygi rabarbaru2 łyżeczki cukru brązowego3-4 łyżki wody1/2 łyżeczki cynamonu4 łyżki kaszy jaglanej3-4 orzechy włoskierodzynki2 łyżki jogurtu naturalnegoRabarbar obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki, wrzucamy do rondelka zasypujemy brązowym cukrem, dolewamy wodę i gotujemy aż zacznie się rozpadać, mieszamy z cynamonem i studzimy. Moja rada musu można zrobić więcej i przechowywać w lodówce.Kaszę przelewamy wrzątkiem, a następnie gotujemy w 1/2 szklanki wody ok 15 minut.W pucharku układamy połowę kaszy, posiekane orzechy włoskie, połowę musu rabarbarowego, jogurt naturalny, pozostałą kaszę, a na nią rozsmarowujemy resztę musu i posypujemy rodzynkami.Wg. danych z portalu ilewazy.pl taka porcja to ok 393 kcal w tym 11,8 g białka, 10,2 g tłuszczu, 73,2 g węglowodanów i 10,7 g błonnika.
bezglutenowe śniadanie, fit śniadanie, gluten free, Jaglanki, kasza jaglana, kasza jaglana z rabarbarem, mus rabarbarowy z cynamonem, mus z rabarbaru, rabarbar, Zdrowe jedzonko, zdrowe śniadanie, fit,