Wykonanie
Sezon
rabarbarowy w pełni, to pierwsze warzywko dostępne w ogródku mojej mamy, a do tego nieodzownie przywołuje u mnie wspomnienie dzieciństwa i smak kompotu.Jego kwaskowate łodygi dostarczają potas, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C oraz beta-karoten. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego nie powinny go spożywać osoby mające problemy z nerkami i reumatyzmem. Wspomnę tylko, że jest niskokaloryczny 100 g to ledwo 10 kcal, a do tego zawiera sporo błonnika.

Ja w zeszłym roku zakochałam się w musie z
rabarbaru, który wykorzystuję do naleśników, placków, owsianki, a dziś połączyłam go z
kaszą jaglaną,
rodzynkami,
orzechami włoskimi i otrzymałam pyszne zdrowe i pożywne śniadanie.

Składniki:2 łodygi
rabarbaru2 łyżeczki
cukru brązowego3-4 łyżki
wody1/2 łyżeczki
cynamonu4 łyżki
kaszy jaglanej3-4
orzechy włoskierodzynki2 łyżki
jogurtu naturalnegoRabarbar obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki, wrzucamy do rondelka zasypujemy
brązowym cukrem, dolewamy
wodę i gotujemy aż zacznie się rozpadać, mieszamy z
cynamonem i studzimy. Moja rada musu można zrobić więcej i przechowywać w lodówce.
Kaszę przelewamy wrzątkiem, a następnie gotujemy w 1/2 szklanki
wody ok 15 minut.W pucharku układamy połowę
kaszy, posiekane
orzechy włoskie, połowę musu
rabarbarowego,
jogurt naturalny, pozostałą
kaszę, a na nią rozsmarowujemy resztę musu i posypujemy
rodzynkami.Wg. danych z portalu ilewazy.pl taka porcja to ok 393 kcal w tym 11,8 g
białka, 10,2 g tłuszczu, 73,2 g węglowodanów i 10,7 g błonnika.

bezglutenowe śniadanie, fit śniadanie, gluten free, Jaglanki,
kasza jaglana,
kasza jaglana z
rabarbarem, mus
rabarbarowy z
cynamonem, mus z
rabarbaru,
rabarbar, Zdrowe jedzonko, zdrowe śniadanie, fit,