Wykonanie
Te
orzechy kojarzą mi się ze świątecznymi jarmarkami i ciepłymi orzeszkami sprzedawanymi w papierowych rożkach. Jest to przepis baza i zachęcam do próbowania różnych kombinacji. Użyłam
orzechów włoskich, ale równie dobrze mogą być to
orzeszki ziemne (bez
soli), obrane
migdały czy
orzechy pekan. Tym razem wersja na słodko, z
cynamonem, ale bardzo dobre są też na ostro- wtedy do karmelu dodajemy
chilli,
sól,
pieprz czy inne ulubione
przyprawy. Jedyny minus- karmel jest gorący i nie należy go próbować, aż ostygnie, więc
przyprawy dodajemy "na oko", lepiej trochę mniej niż więcej (raz zdarzyło mi się bardzo hojne sypnąć świeżo mielonym
chilli i przez pół wieczora próbowaliśmy uratować
języki i podniebienia ;)SKŁADNIKI:1 szklanka
orzechów włoskich1/3 szklanki
cukru brązowego (może być biały)1 łyżka
wody1/4 łyżeczki
cynamonuNa patelni rozpuścić
cukier z łyżką
wody, mieszając od czasu do czasu (żeby się nie
cukier nie przypalił). Dodać
cynamon i
orzechy. Wymieszać. Przełożyć na papier do pieczenia. Poczekać, aż wystygnie, połamać na kawałki.Smacznego :)