ßßß Cookit - przepis na ORZECHY W KARMELU

ORZECHY W KARMELU

nazwa

Wykonanie

Te orzechy kojarzą mi się ze świątecznymi jarmarkami i ciepłymi orzeszkami sprzedawanymi w papierowych rożkach. Jest to przepis baza i zachęcam do próbowania różnych kombinacji. Użyłam orzechów włoskich, ale równie dobrze mogą być to orzeszki ziemne (bez soli), obrane migdały czy orzechy pekan. Tym razem wersja na słodko, z cynamonem, ale bardzo dobre są też na ostro- wtedy do karmelu dodajemy chilli, sól, pieprz czy inne ulubione przyprawy. Jedyny minus- karmel jest gorący i nie należy go próbować, aż ostygnie, więc przyprawy dodajemy "na oko", lepiej trochę mniej niż więcej (raz zdarzyło mi się bardzo hojne sypnąć świeżo mielonym chilli i przez pół wieczora próbowaliśmy uratować języki i podniebienia ;)
SKŁADNIKI:
1 szklanka orzechów włoskich
1/3 szklanki cukru brązowego (może być biały)
1 łyżka wody
1/4 łyżeczki cynamonu
Na patelni rozpuścić cukier z łyżką wody, mieszając od czasu do czasu (żeby się nie cukier nie przypalił). Dodać cynamon i orzechy. Wymieszać. Przełożyć na papier do pieczenia. Poczekać, aż wystygnie, połamać na kawałki.
Smacznego :)
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2012/10/orzechy-w-karmelu.html