ßßß Cookit - przepis na Nie samym ciastem żyje człowiek czyli mój sposób na zdrowe, pyszneśniadanie

Nie samym ciastem żyje człowiek czyli mój sposób na zdrowe, pyszneśniadanie

nazwa

Wykonanie

Ciasta uwielbiam, robię je często i z przyjemnością się nimi delektuje, ale dziś nie o tym. Od ponad roku staram się odżywiać zdrowo. Zainspirowała mnie do tego trenerka wszystkich Polek Ewa Chodakowska. Wiele osób ją krytykuje, ale ja uważam że kobieta ma swoje 5 minut i świetnie je wykorzystuje. Trzeba jej przyznać ogromnego plusa za ruszenie rzeszy kobiet z kanapy i zmotywowanie, by zrobiły coś ze sobą. Tak mnie też ogromnie zmobilizowała i to dzięki niej pokochałam aktywność i przeszłam metamorfozę, ale to już temat na inny post, który cały czas jeszcze dojrzewa w mojej główce.
Dzięki Ewie zaczęłam się interesować zdrowym odżywianiem i powoli wprowadzałam dobre nawyki do mojego menu, dużo czytałam, zaczęłam testować nowe smaki. Przekonałam się, że zdrowo wcale nie znaczy nudno i mdło. Chciałabym zachęcić wszystkich, którzy borykają się z dodatkowymi kilogramami, albo drobnymi fałdkami tu i tam, do zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze. To nie muszą być drastyczne, radykalne zmiany; na zasadzie otwieram lodówkę i wyrzucam z niej wszystko i od dziś napełniam samymi warzywami. Nie tędy droga, radzę zacząć małymi kroczkami, zmienić białe pieczywo na ciemne, herbatę osłodzić miodem, a najlepiej wypić zieloną lub czerwoną, nie kupować kolejnego słodkiego soku tylko sięgnąć po zdrowszy domowy itp. itd. Nie będę się tutaj rozpisywać, bo jest milion portali gdzie można zgłębić wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania. Zachęcam do poszukiwań i wybierania rozwiązań optymalnych.
Dziś chciałam się podzielić z Wami prostym, banalnym przepisem na zdrowe, fit śniadanie z bardzo cennym dla zdrowia składnikiem - kaszą jaglaną.
Właściwości kaszy jaglanej w wielkim skrócie:
Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą m.in. leczniczy wpływ na stawy.
zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy).
Obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo.
Dostarcza też witaminy E oraz lecytyny, która poprawia pamięć i koncentrację oraz korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu we krwi.
Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.
Nie zawiera glutenu.
Nie będę wyjaśniać jak ważne jest jedzenie śniadania. Ja bez niego nigdy nie wychodzę z domu. Kocham wszelkie owsianki i jaglanki, ale jeszcze bardziej kocham każdą minutę snu rano, dlatego śniadanie przygotowuję wieczorem i potem tylko podgrzewam w mikrofali.
Dość gadania, pora na przepis:
Składniki:
4 łyżki kaszy jaglanej
1 szkl. mleka (u mnie 2%)
1 łyżka suszonej żurawiny
1 jabłko
szczypta cynamonu
Wykonanie
Kasze wsypuję na sitko i przelewam wrzątkiem, dzięki temu nie jest gorzka. Następnie wsypuje ją do gotującego mleka i gotuję aż wchłonie je prawie całkiem. Pod koniec dodaję pokrojone jabłko i dużą szczyptę cynamonu. Całość posypuję żurawiną.
Proste, pyszne, zdrowe, czego chcieć więcej?
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2014/10/nie-samym-ciastem-zyje-czowiek-czyli.html