Wykonanie
Ciasta uwielbiam, robię je często i z przyjemnością się nimi delektuje, ale dziś nie o tym. Od ponad roku staram się odżywiać zdrowo. Zainspirowała mnie do tego trenerka wszystkich Polek Ewa Chodakowska. Wiele osób ją krytykuje, ale ja uważam że kobieta ma swoje 5 minut i świetnie je wykorzystuje. Trzeba jej przyznać ogromnego plusa za ruszenie rzeszy kobiet z kanapy i zmotywowanie, by zrobiły coś ze sobą. Tak mnie też ogromnie zmobilizowała i to dzięki niej pokochałam aktywność i przeszłam metamorfozę, ale to już temat na inny post, który cały czas jeszcze dojrzewa w mojej główce.Dzięki Ewie zaczęłam się interesować zdrowym odżywianiem i powoli wprowadzałam dobre nawyki do mojego menu, dużo czytałam, zaczęłam testować nowe smaki. Przekonałam się, że zdrowo wcale nie znaczy nudno i mdło. Chciałabym zachęcić wszystkich, którzy borykają się z dodatkowymi kilogramami, albo drobnymi fałdkami tu i tam, do zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze. To nie muszą być drastyczne, radykalne zmiany; na zasadzie otwieram lodówkę i wyrzucam z niej wszystko i od dziś napełniam samymi warzywami. Nie tędy
droga, radzę zacząć małymi kroczkami, zmienić
białe pieczywo na ciemne,
herbatę osłodzić
miodem, a najlepiej wypić zieloną lub czerwoną, nie kupować kolejnego słodkiego soku tylko sięgnąć po zdrowszy domowy itp. itd. Nie
będę się tutaj rozpisywać, bo jest milion portali gdzie można zgłębić wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania. Zachęcam do poszukiwań i wybierania rozwiązań optymalnych.Dziś chciałam się podzielić z
Wami prostym, banalnym przepisem na zdrowe, fit śniadanie z bardzo cennym dla zdrowia składnikiem -
kaszą jaglaną.Właściwości
kaszy jaglanej w wielkim
skrócie:Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą m.in. leczniczy wpływ na stawy.zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy).Obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo.Dostarcza też witaminy E oraz lecytyny, która poprawia pamięć i koncentrację oraz korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu we
krwi.Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.Nie zawiera glutenu.
Nie
będę wyjaśniać jak ważne jest jedzenie śniadania. Ja bez niego nigdy nie wychodzę z domu. Kocham wszelkie owsianki i jaglanki, ale jeszcze bardziej kocham każdą minutę snu rano, dlatego śniadanie przygotowuję wieczorem i
potem tylko podgrzewam w mikrofali.Dość gadania,
pora na przepis:Składniki:4 łyżki
kaszy jaglanej1 szkl.
mleka (u mnie 2%)1 łyżka
suszonej żurawiny1
jabłkoszczypta
cynamonuWykonanie
Kasze wsypuję na sitko i przelewam wrzątkiem, dzięki temu nie jest gorzka. Następnie wsypuje ją do gotującego
mleka i gotuję aż wchłonie je prawie całkiem. Pod koniec dodaję pokrojone
jabłko i dużą szczyptę
cynamonu. Całość posypuję
żurawiną.
Proste, pyszne, zdrowe, czego chcieć więcej?