Wykonanie
W związku z obchodzonym dziś Dniem Pizzy postanowiliśmy przyłączyć się do tego "święta" i zrobić ten wspaniały placek, który można przygotować na milion różnych sposobów. Ja dziś postanowiłam wypróbować nowy przepis, który wyglądał bardzo smakowicie i taki też się okazał. Jest to pizza dedykowana fanom
suszonych pomidorów, ale sądzę że każdy ją polubi.Wraz ze mną pizzę przygotowali: Chantel, Bartoldzik, Panna Malwinna i Mops .

SkładnikiNa ciasto:200g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
soli1 czubata łyżka miękkiego
masła150ml
mlekaNa wierzch:3 łyżki czerwonego pestokilka łyżeczek
ricottykilka
suszonych pomidorów w
oliwie pokrojonych w cienkie paseczkiłyżeczka
kaparówszczypta
tymiankukilka listków
rukoli do przybraniaPrzygotowanie :

Do dużej miski przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól - wymieszać. Dodać
masło i wyrabiać palcami aż ciasto będzie miało konsystencję okruszków. Wlać
mleko, wyrobić i wygniatać przez kilka minut, aż będzie gładkie. Dość cienko rozwałkować, a brzegi nieco zawinąć.Ułożyć je na lekko natłuszczonej blasze lub papierze do pieczenia (ja piekę na glinianym talerzu do pieczenia pizzy, posypuję go nieco polenta i na nim układam placek). Ciasto posmarować czerwonym pesto, ułożyć na nim kilka kleksów
ricotty, pokrojone,
suszone pomidory i
kapary, oprószyć
tymiankiem. Piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.

Smacznego!