Wykonanie
Jak może już tu kiedyś czytaliście - nie przepadam za robieniem ciast, po prostu tego nie lubię i nie umiem, choć ostatnio próbuje przełamywać tę niechęć i robić jakieś proste desery. Nigdy chyba jednak nie polubię bałaganu jaki zostaje po pieczeniu ciasta;) Ostatnio miałam w domu spory zapas
borówek i postanowiłam przygotować z nich jakieś ciasto. W
sieci wpadł mi w oko przepis na ciasto
kokosowe z dodatkiem tych
owoców i postanowiłam go wypróbować ;) Ciasto okazało się pyszne, a do tego stosunkowo proste w przygotowaniu - gorąco wszystkim polecam.
Ilości podane są na blachę o wielkości 20x30cm.Składniki :400g
borówek2
jajka100g miękkiego
masła100g miałkiego
cukru100g creme fraiche100g
mąki100g
wiórków kokosowych + 2 łyżki do posypania na wierzchusok z połowy
cytrynyPrzygotowanie :Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno blachy wysypać równą warstwą
borówek, skropić je
sokiem z cytryny.
Masło ubić z
cukrem na jednolita masę, następnie dodać
jajka, creme fraiche,
wiórki kokosowe i
mąkę, dokładnie ubić. Masę ułożyć na owocach, na wierzchu posypać je pozostałymi
borówkami i posypać wiórkami kokosowymi.Piec przez 30-40 w 180 stopniach.
Smacznego !