Wykonanie
Być może wiecie, ze wcześniejszych wpisów, że nie przepadam za przygotowywaniem deserów, zwyczajnie nie potrafię ich robić, nie fascynująmnie, poza tym nie jestem też wielką fanką
słodyczy. Jednak w dzisiejszym wyzwaniu postanowiłam spróbować swoich sił i przygotować sernik
czekoladowy. Tym razem zdecydowalam się na w miarę prosty sernik z
serka Philadelphia czekoladowa.
Serek ten doskonale nadaje się do gotowania, a także do piczenia. Ciasto to jest na tyle proste, że nawet ja sobie z nim całkiem nieźle poradziłam ;) Polecam!Wraz ze mną we wspólnym gotowaniu serniki przygotowali:
Gin http://razadobrze. blogspot.co.uk/Ola http://aleksandra52. blogspot.co.uk/
Maggie http://maggiegotuje. blogspot.co.uk/Siaska http://siaskowe- gotowanie.blogspot.co.uk/Wojciech http:// gotujzwojciechem.blogspot.co. uk/Lejdi http://lejdi-of-the- house.bloog.pl/
Składniki:100g
masła200g
herbatników pełnoziarnistych (digestive)320g Philadelphii czekoladowej100g drobnego
cukru1 łyżka
kakao2 łyżki
mąki2
jajka150ml kwaśnej
śmietanyPrzygotowanie:
Masło roztopić.
Ciastka dokładnie pokruszyć (ja zrobiłam to w moździerzu). Dokładnie wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę (~24cm) dokładnie ugniatając. Odstawić.W misce wyrobić
serek Philadelphia z
cukrem, dodać
kakao i
mąkę, dokładnie wyrobić, dodać
jajka i
śmietanę. Masę wylać na spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale ciasto zostawić w nim do wystygnięcia z lekko uchylonymi drzwiczkami. Gdy ciasto ostygnie, posypać
cukrem pudrem i podawać.
Smacznego!