Wykonanie
Ostatnio bardzo uwielbiana przez moje dziecię
kasza pęczak dodawana do wszystkiego.Moja propozycja obiadowa to
filet z indyka,
buraczki i
kasza pęczak.Kilka faktów:
Kasza pęczak to jeden z rodzajów
kaszy jęczmiennej. Pęczak jest najmniej przetworzony, bo otrzymywany z całych, nie pokruszonych ziaren jęczmienia. To z niego produkuje się
kaszę perłową.
Kasza pęczak ma sporą zawartość tzw. rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, dzięki
czemu przyczynia się do obniżenia we
krwi złego cholesterolu LDL.W
kaszy pęczak znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę K, ponadto wiele cennych składników mineralnych: wapń, cynk, potas oraz żelazo.DietyBłonnikWitaminySKŁADNIKI:- 3
filety z indyka- 2 paczki
kaszy pęczak-
buraczki obiadowe Develey- sos
ziołowy Develey-
żurawina Develey-
sól,
pieprz-
czosnek granulowanyFilety doprawiamy
solą,
pieprzem i
czosnkiem, obtaczamy w
jajku i
bułce tartej, smażymy.
Kasze gotujemy ok 15-20min. Dodajemy
buraczki i sos
ziołowy a na usmażone kotlety nakładamy odrobinę
żurawiny.