Wykonanie
Faworki, w moim domu zwane są chruścikami, to
ciasteczka które z talerza znikają w trybie natychmiastowym. Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że są trudne w wykonani, w rzeczywistości tak nie jest.Składniki:- 2 szklanki
mąki pszennej- 1/2 łyżeczki
cukru- 4
jaja- 3/4 szklanki gęstej
śmietany- łyżeczka
spirytusu- szczypta
soli-
smalec do smażenia - ok. 2 kostek-
cukier puder do posypania gotowych
ciastek-stolnica, sito, wałek, ostry nóż, garnek, talerz, papierowy ręcznik, jakiś szpikulec do wyciągania
ciastek z tłuszczu, ja w biedzie używam długich, drewnianych wykałaczek :)Wykonanie:1.
Jaja- oddzielam
żółtka od
białek.
Białka nie będą nam już potrzebne.2.
Mąkę przesiewam i dodaję do niej wszystkie składniki:
sól,
cukier,
żółtka,
spirytus i
śmietanę.3. Ciasto porządnie zagniatam na jednolitą, elastyczną masę.4. Następnie zbijam ciasto wałkiem, żeby miało bardziej jedwabistą konsystencję.5. Ciasto rozwałkowuję na bardzo cienki placuszek.6. Kroje na paski szerokości ok. 5 cm, a na środku nacinam i przewijam.7. Roztapiam i podgrzewam
smalec w garnku. papierowy ręcznik kładę na talerzu.8.
Faworki smażę z obu stron na złoty kolor i przekładam na papierowy ręcznik, żeby ociekła z nich tłuszcz.8. Ostudzone
ciastka posypuję
cukrem pudrem. Do pudru można wcześniej dodać
wanilie, będą wówczas bardziej aromatyczne.