Wykonanie
Zbliża się weekend, czyli czas kiedy kuchnia staje się królestwem wielu ;)Wariacji na temat
cukinii, odsłona kolejna. Tym razem łatwy do przygotowania domowy pasztet z
cukinii. Zadowoli nawet tych, którzy nie wyobrażają sobie kanapki bez kawałka
mięska...

Składniki:3 szklanki
cukinii (średniej wielkości
cukinia)20 dag
sera żółtego3
cebule1/2 szklanki
oleju z pestek
winogron3
jajka1 1/2 szklanki
bułki tartejnatka pietruszkigarść
vegety1 łyżeczka
słodkiej paprykiPrzygotowanie:
Cukinię obieramy i usuwamy nasiona ze środka. Ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę kroimy w kostkę, a
ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach.Wsypujemy to do dużej miski, dodajemy
żółtka,
olej,
bułkę tartą, posiekaną
natkę pietruszki oraz
przyprawy - wszystko razem mieszamy.Z
białek ubijamy pianę, przekładamy ją do pozostałych składników i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.Całość przekładamy do mocno natłuszczonej formy, posypanej
bułką tartą i pieczemy około 1 godziny w 160-170 stopniach.

