ßßß Cookit - przepis na Pierogi pełonoziarniste ze szpiankiem i ricottą

Pierogi pełonoziarniste ze szpiankiem i ricottą

nazwa

Wykonanie

Przy takiej pogodzie, nawet nie chce się wychodzić z domu, dlatego jest to idealna pora na lepienie pierogów, takie własnoręcznie zrobione smakują znacznie lepiej niż te gotowe, a dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że są zdrowe, smaczniejsze, a także mają o wiele niższy indeks glikemiczny dlatego nadają się również dla tych wszystkich, którzy są na diecie, i musieli zrezygnować z tego przysmaku, warto zastąpić przetworzoną mąkę pszenną tą razową, a kiedy spróbujecie pierogi w takiej wersji, na pewno nie wrócicie już do tych tradycyjnych.
Składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej + mąka do podsypania
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
Na farsz:
- paczka szpinaku
- ser ricotta
- 5 suszonych pomidorów
- 2-3 małe ząbki czosnku
Przygotowanie:
Farsz: Podsmażamy na oleju pokrojony drobno czosnek dodajemy szpinak, odrobinę wody i dusimy, aż szpinak się zmniejszy, dodajemy pokrojone suszone pomidory.
Ciasto: Wyrabiamy ciasto z poddanych składników, wałkujemy , wycinamy kółka szklanką, lekko je rozwałkowujemy, żeby były większe i bardziej płaskie, dodajemy farsz zlepiamy, wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy parę minut od momentu wypłynięcia.
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2015/03/pierogi-peonoziarniste-ze-szpiankiem-i.html